Det är den där gamla debatten om vem som är skyldig, offret eller förövaren, igen…

En flicka har blivit nätmobbad, mobbarna tog hennes bilder från bilddagboken och redigerade ihop dem till en film där det skrevs att hon var ful och dum och andra mindre smickrande tillmälen, under tiden spelades en låt om hur ful hon var. Filmen fick hundratusen tittare på youtube innan flickan själv fick reda på filmen.

Få se nu – vem var det som gjorde fel? Tjejen som gjorde som många andra och publicerade bilder av ett oskyldigt slag på nätet, eller de som ( i och för sig gjorde som många andra och ) klippte ihop härligheten till en mobbningsfilm?

I mina ögon är svaret självklart att de som gjorde filmen är de som har gjort något fel.
Samma sak med människor som redigerar in barnansikten på pornografiska bilder – det är de som gör något fel, inte den mamma eller pappa som lade upp en bild på sitt barn i sin blogg.

Visst kan man resonera som så att man inte bör lägga ut bilder alls på nätet, för då händer inget farligt.
Och så kan man även resonera att man inte ska gå på mörka bakgator vid halv fyra på natten. Eller ha kort kjol och vara lite småberusad och lita på att den där söta killen på krogen bara menade att han ville bjuda på té.

Fast i mitt huvud så är det ändå alltid den som begår ett brott eller som är skyldig till en omoralisk handling som är just skyldig och förövare…
Men jag vet att det är få som tänker så, för man ska ju alltid skylla sig själv mest. Eller?

(Och helst ska man låsa in sig själv och sina barn tills man är sisådär sjuttio, eller vänta, nä, det är ju fel det med.)

Och nu ska jag gå och byta dagens första bajsblöja… Nästan helt orelaterat till ovanstående! 😉

Annonser

Om Michaela Leo

Jag kan försöka vara trevligare om du kan försöka vara smartare. Deal?
Det här inlägget postades i Michaelas tankar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Det är den där gamla debatten om vem som är skyldig, offret eller förövaren, igen…

 1. Linda Mpili skriver:

  Orkar ine ens ge mig in i denna idiotdebatt. Tumme, håller med dig.Och det här med porrnografi är alltså saker som händer i folks HUVUD. Barnet är ju tryggt, här hos mig. Gaaaah!

 2. Haggann skriver:

  Ja det där med bilder…Jag kan lägga ut bilder på mej själv, jag tycker att jag är gammal nog att ansvara för det själv.Sen lägger jag ut bilder på barnbarnet, det kanske är fel, men hon är så söt. Jag vet inte hur jag kommer att göra när hon blir större. Mina barn däremot, och gubben, vill inte vara med på bilder. Det respekterar jag naturligtvis.

 3. Susanne A skriver:

  Jag håller med dig. Det är den som utför den brottsliga handlingen som är skyldig.

  • Michis skriver:

   Ja, ändå ser jag att folk plockat bort bilder på sina glada och förväntansfulla ungar för att de läst att folk kan vara dumma på olika sätt med bilderna… Folk kan alltid vara dumma. Även utan bilder…

 4. Yousoul skriver:

  Är det inte straffbart att göra så..att sätta ihop montage och så. Förtal e.dyl.borde det gå under. Idioter!

  • Michis skriver:

   Visst är det det, precis som du säger… Och som sagt, det är ju inte tjejen som lagt ut bilder på bilddagboken som ska straffas, utan idioterna som gjort videon!

 5. Browny skriver:

  Klockrent!Jag sag det inlagget och orkade inte ens lasa vidare.Tummen for dig!

  • Michis skriver:

   Tack! Känns trevligt att det faktiskt är några stycken som står på ”min sida” eller vad man ska säga. Jag tycker inte att det är något fel att lägga ut påklädda och normala bilder på sig själv eller sina barn.Jag tycker däremot att man går över gränsen med nakenbilder på ungarna, men det är en helt annan debatt. 😉

 6. Kari skriver:

  Självklart är det inte tjejens fel.Men jag tror att vi fortfarande inte fattat hur stort internet är och vad folk som vill ont kan göra med enkla knep……och satt vi där en enda gång med vårt eller barnens face på bild blir vi kvar i en eller annan form i evigheters evigheter.

  • Michis skriver:

   Internet är gigantiskt. Inget vi gör är hemligt om någon vill oss ont. Det går utmärkt att få tag på folks privata bilder även om man själv inte publicerar dem på nätet (som Stieg Larsson så pedagogiskt beskriver det i Millenniumtrilogin.)Men varför denna paranoia?Ja, någon kan ta min bild och lägga ut den på en sida och hävda att jag är full och slampig på bilden – och det har också skett. Bryr jag mig? Nä.För det är ju inte sant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s