Fosterhem lever lyxliv! /Michis

Ja, okunnig som jag är så var det ju en anonym läsare som rättade min summa i förra inlägget.

Jag hade räknat så högt som 3500:-/per dygn nämligen och inte dragit skatt, vilket ger 145 kronor i timmen.
Dumt av mig, tur att jag blev rättad.

Jag blev upplyst om att fosterhem får 30 000:- till 40 000:- i månaden.
Nu ska ju visserligen skatt dras på det, så räknar vi med det höga beloppet på 40 000:- och en skattesats på 30%, vilket är lite lågt, så får en fosterhemsfamilj 28 000:- kvar i månaden rent, så att säga.

Nu är det ju bara den lilla detaljen kvar om hur många timmar det ska slås ut på.
På ett normalt heltidsarbete så arbetar du ju åtta timmar om dagen.
Fosterhemsföräldrar har ju jour dygnet runt, året runt.
Vi tar maj månad som exempel, med 31 dygn, som vart och ett har 24 timmar.
Det ger oss en summa av 744 arbetstimmar.

28 000 kronor delat på 744 timmar ger avrundat 37 kronor och 63 öre i timmen.

Vi kan vara generösa och säga att det är 38 kronor i timmen.

Hur många känner ni som vill jobba för 38:-/timmen efter skatt?
Jäkla lyxlirare, de där fosterhemmen.
Inte sant?
Inte sant.

Och så var det med det.

Om man nu inte inbillar sig att det är lyxliv att ha ständig jour dygnet runt vill säga.
För sina egna barn gör man det gratis, betyder det att man ska göra det gratis för någon annans barn?
Samtidigt som man aldrig vet ifall barnen ska stanna i hemmet framöver?
Samtidigt som man försöker vara en trygg och stabil medelpunkt?

Nä, se mitt förra inlägg. Jag står fast vid det jag skrev där. Förutom att fosterhem får 145:- i timmen förstås, där räknade jag ju alldeles för högt!
Så tack du kära anonyme människa som hjälpte mig att se ljuset!

__________________________________

Skämt åsido, vad gäller fakta:
Fakta
Ersättning för familjehem
Personer som tar emot barn i sina hem får mellan 4 000 och 9 000 kronor i ersättning varje månad.
Den är skattepliktig och varierar utifrån hur stort behov av omsorg barnet har.
Utöver det står kommunen för de extra omkostnader familjen får för mat, kläder och barnets fritidsaktiviteter.
För att stötta familjehemmen hålls återkommande fortbildning.
De kan också vända sig till familjehemsgruppen för att få stöd.
Socialtjänsten gör en noggrann utredning innan barn placeras i en familj. Förutom kontroll i social- och brottsregistret görs intervjuer och hembesök.

Publicerad på nt.se
2005-04-12 00:35
__________________________________

Annonser

Om Michaela Leo

Jag kan försöka vara trevligare om du kan försöka vara smartare. Deal?
Det här inlägget postades i Michaelas tankar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

112 kommentarer till Fosterhem lever lyxliv! /Michis

 1. Lennart skriver:

  Anonyma läsare brukar se saker på ett annat sätt.Fast de har sällan rätt…;-)

  • Michis skriver:

   Nej, men jag är jätteglad att den här anonyme människan rättade mig, det är ju jättepinsamt att jag räknade så högt!Jag skäms verkligen. Nu bör det vara vederbörligt rättat.Förutom att jag räknade med en för låg skattesats då, men vad sjutton.ATTANS! Jag glömde ju att man oftast är två som ska dela på den lönen med!Så egentligen är det ju ungefär 19:- i timmen om man slår ut det på två fosterföräldrar!Jag lär mig aldrig, men jag och matte är inte så bra överens…

 2. Anonym skriver:

  Ja vet ett familjehem som har 35000+ barnbidrag i månaden utan skatteavdrag o har avlastning varannan helg o 4veckor på sommaren så bra lön jaja

  • Michis skriver:

   Okej, då har de 50:- i timmen, delat på två då, så 25:- i timmen.Och en sjujävla tur som får avlastning varannan helg och semester därtill.Jag tycker nog inte att vare sig 25:- i timmen eller ens 50:- i timmen är någon vidare lön.Men det kanske du tycker?

 3. Anonym skriver:

  Nä du Lennart jag har rätt i detta med familjehem o soc jag kan dom falske packen

  • Michis skriver:

   Jag tvivlar inte en sekund på att du anser dig ha blivit orättvist behandlad. Jag har inte en aning om hur det kommer sig.Men jag tackar för att du ger mig insikter i hur det kan vara.Och jag påminner dig igen om att du inte får förtala, smäda, trakassera, diskriminera, förfölja eller hota andra eller på något annat sätt kränka andras rättigheter. Att smäda soc gör du när du kallar dem för falskt pack. Återigen, här på bloggen finns inget som heter yttrandefrihet, utan här gäller följande: ”Den som begår lagbrott i någon av Aftonbladets tjänster kommer vi att polisanmäla.”

 4. Puppe skriver:

  Nu orkar jag inte hålla mig längre……FAN VA DU SKRIVER BRA NU FÖR TIDEN!!!!!=)Jag håller din blogg som nr 1 just nu!Du skriver som en gud Michis, och de kommer från mitt hjärta.KRAM.

  • Michis skriver:

   Tack Puppe.Jag är ju obotlig vad gäller att se allt från minst tre håll… Och jag blir jätteglad att du gillar bloggen.Det är inte alltid jag har möjlighet, tid och ork att göra de där bra inläggen, men jag blir verkligen glad när folk tar sig tid att kommentera och tumma dem när jag väl orkar med det.Ingen kan väl vara på topp jämt, men just idag får jag fasen ge mig själv en klapp på axeln, tror jag!Kram! 😀

 5. Lennart skriver:

  Ok, ”Anonym”. Du har kanske rätt när det gäller siffrorna, men Du har tokfel när det gäller utfallet.Läs Michis uträkning, den ligger betydligt närmare sanningen.För övrigt instämmer jag med vad Puppe säger. 😉

  • Michis skriver:

   Jag räknade för övrigt med de nya siffrorna. 35000+barnbidrag på 1050:- skattefritt, avdrag för fyra dygn på tiden.Det blir fortfarande max 50:- i timmen.Eller ja, 25:- i timmen om det är två fosterföräldrar som ska dela på lönen.

 6. Damiehr skriver:

  Jag jobbar inom socialtjänsten och kan avslöja att det som mina kollegor på familjevården mest stör sig på är att de flesta familjehemmen är överbatalda och att de trots detta hela tiden ber om mer pengar. Verkar inte finnas ett enda familjehem som gör det för solidaritetens skull.

  • Michis skriver:

   Överbetalda?Inte ens när jag räknar på rena fantasisummor så får jag det till att bli särskilt mycket pengar per timme.

 7. honest skriver:

  tyckte 3500 per dygn verkade lite dyrt, men vågade inte säga något för jag antog att det säkert var jag som hade missat nåt viktigt

  • Michis skriver:

   Nej, säg till mig! Nu räknar vi med rena hörsägensiffror här och det blir fortfarande ingen lyxlön.;)

 8. Anonym skriver:

  3500 är per dygn på HVB hem. och nej det är inte 2 familjer som ska dela på det du är rolig nej jag hotar inte säger åter sanningen

  • Michis skriver:

   Två familjer, nej, men de flesta fosterhem är väl inte ensamstående föräldrar, utan det är väl två föräldrar?Och pengarna går inte enbart till föräldrarna, utan de pengarna ska täcka barnets kläder, resor och mat, korrekt?HVB-hem, ah, det förklarar var jag fick den summan ifrån. De är naturligtvis resurskrävande då de kräver treskift av personal.

 9. Damiehr skriver:

  Jaja men nu pratar jag om månadslön. Sen hur mycket de faktiskt arbetar för den lönen är omöjligt att veta. Vissa kanske hittar på en massa med sina fosterbarn medan andra låter ungen spela playstation hela dagen.

  • Michis skriver:

   Blir lite nyfiken på vad det är som ni tycker är för mycket?Enligt fyra år gamla siffror som gäller Norrköping så rör det sig om 4000:- till 9000:- per månad för att ta hand om något annat barn, detta belopp är skattepliktigt. Det går att söka extra stöd utöver detta, men jag tror knappast det är såna fantasisummor som nämns här ovan och jag tror inte att de där fyra år gamla siffrorna har gått upp så enormt mycket heller.Och det handlar ju inte om månadslöner. Visst, det handlar om pengarna de får per månad, men som fosterfamilj så har man ju jour konstant. Händer det något så är det precis som med ens egna barn, man ska finnas där.Och återigen – jag är helt för att usla fosterhem där barnen bara får spela Playstation hela dagarna ska sållas bort.Men så ser det ju inte ut i majoriteten av familjehemmen.Du som vet summorna, skulle du vara beredd att dra ner i omfattning på ditt arbete inom socialtjänsten för att kunna ta emot en strulig tonåring som behöver din hjälp.Någon annans finniga avkomma med trasig själ som agerar ut och högljutt brölar att du är dum i huvudet som inget förstår, för du är inte hans riktiga förälder så du ska fan inte tro att du är något!Jag menar, om det är så fruktansvärt välbetalt så är det en gåta för mig att du jobbar inom socialtjänsten istället för att casha in som fosterförälder.

 10. honest skriver:

  ja fast svårt att säga något när jag inte har någon aning själv, man kan ju inte rätta folk utan det rätta svaret =P

  • Michis skriver:

   Nä, men då vet vi, 3500:- dygnet är HVB-hem. Kan säkert variera där med.Jag har lagt in en liten faktaruta i inlägget också.Den riktiga summan är (inte helt oväntat) betydligt lägre.Nu ska här borstas tänder, jag ska upp och ta hand om mitt barn imorgon, något jag inte kräver betalt för.Vore det någon annans barn skulle jag anse att det var arbete och då skulle jag verkligen vilja ha betalt för det, för det är ju inte som att de små liven sköter sig själva.

 11. Åsa skriver:

  Även om man ”bara” låter ungen spela playstation hela dagen så upplåter man fortfarande en bostad till barnet, Sen tillkommer mat, kläder, hygienartiklar, fritid osv osv.Dessutom var säkert inte playstationet gratis…..Nej nog för att det finns usla fosterhem men ska man komma tillrätta med ett problem, oavsett vilket problem det än må vara, så är ju en bra förutsättning att man diskuterar utifrån verkligheten och sanningen.Det må så vara att man anser att fosterhemmen inte gör särskilt mycket men de tjänar fortfarande inte drömsummor.Det är jäkligt dåligt betalt sett till vilket arbete det är att ta ansvar för ett fosterbarn.Det krävs oerhört mycket jobb för att få ett barns tillit, än mer jobb för att få ett skadat barns tillit.Sen tycker jag att fosterbarn tar man för att man brinner för att hjälpa barn som har det svårt, och inte för pengarna.Men även de som brinner för något behöver pengar att köpa mat och kläder för.Och om de inte får pengar genom att de är fosterhem så kommer de ta ett annat jobb och vips har vi ett bra fosterhem mindre….

  • Michis skriver:

   Det finns dessutom för få fosterhem, inte för många. Det är enormt svårt att hitta fosterhem överhuvudtaget, vilket onekligen gör att man hittar en förklaring till att de usla fosterhemmen slinker igenom.Det är inte rätt och det är ingen ursäkt, men det är en förklaring.

 12. Mynona skriver:

  Jag tycker mig ”höra” en skvätt av ironi i både det här inlägget och det ditt andra.Jag förstår dock inte varför du sprutar ur dig den här informationen och vad det är du är ute efter?!

  • Michis skriver:

   Jag är en bloggare, måste jag vara ute efter något med mina inlägg?Läs gärna kommentarerna som trillar in så förstår du nog varför jag delger lite fakta i debatten.Det märkliga är att jag hela tiden skriver att jag är säker på att det finns dåliga fosterhem som borde sållas bort, men ändå så tolkar folk det som att jag hyllar precis allt soc gör. 😉

 13. Damiehr skriver:

  Finns inte så många som vill bli familjehem och därför kan man tyvärr inte sålla bort någon. Men jag kan inte gå in i diskussion om hur mycket de faktiskt gör, eftersom jag inte vet. Det jag vet är att våra familjehem i Malmö är duktigt bra betalda och att de ändå hela tiden klagar om att få mer. De flesta familjehem som har det som ”yrke” brukar ha uppemot 3-4-5 barn placerade hos sig, samtidigt som de får 10-12 tkr per barn. Den ena av dem arbetar medan den andra stannar hemma med barnen. De har det bra ekonomiskt ställt, våra familjehem i Malmö. Men det kanske de ska, eftersom ingen annan verkar vilja ha uppdraget.

  • Michis skriver:

   Då är det ju rena rean för er i Malmö jämfört med att inte ha barnen på familjehem utan på HVB-hem istället där det kostar 3500:-/dygn?Och jo, de ska nog ha det så bra ekonomiskt ställt, eftersom det som du själv vet inte finns så många som vill bli familjehem överhuvudtaget.Det är en jäkla massa jobb för väldigt lite pengar.

 14. Vy skriver:

  Barnen blir nog inte glada om de sitter vid datorn och läser detta.Är det rätt forum för denna känsliga fråga.Borde man inte ta det lilla lugna./Vy

  • Michis skriver:

   Barnen kan få reda på samma fakta genom att helt enkelt fråga sina socialsekreterare eller genom att googla.Ja, det är rätt forum – jag har skrivit de här blogginläggen för att belysa en fråga som är känslig, som du säger, som inte är svart eller vit.Jag tycker att det är löjeväckande när folk tror att fosterhemsföräldrar bara sitter och håvar in pengar utan någon arbetsinsats samt tycker att det är för dyrt med familjehem, när det dels saknas familjehem överhuvudtaget samt att det är betydligt dyrare att vänta tills barnen behöver komma hemifrån och sätta in dem på HVB-hem.

 15. Zmilla skriver:

  Jag börjar faktiskt bli urless på dessa trasiga hatiska människor som ser allt och alla som ondskan själv. Det är främst skolan, barnomsorgen och socialen som bär skulden för deras förfall. Fosterfamiljer är av ondo allihop tydligen.Riktiga biologiska familjer däremot de ”gör bara så gott de kan för det är ju världens svåraste jobb”Fosterfamiljer som behöver kompensation däremot är bara giriga. De vill ha pengar det fulaste som finns i Sverige…Jaja just nu vet jag inte riktigt vad jag ska skriva.Stå på dig Michis.

  • Michis skriver:

   Ja, men visst är det så. Det är absolut inte den biologiska familjens fel att barnen mår så dåligt att soc ser sig nödsakade att ingripa.Det är dessutom så att inget barn blir kidnappat bara för att man öppnar dörren efter exempelvis en anonym anmälan, under utredningsgången så erbjuds stora hjälpinsatser. Vägrar föräldrarna att ta emot dessa och anser att de är världens bästa föräldrar, det vill säga att de saknar insikt, så finns det kanske inte något annat val än att omhänderta barnen, vilket länsrätten ska godkänna och det gör de absolut inte alltid, därefter går det att överklaga till kammarrätten och sen går det dessutom att överklaga var sjätte månad.Jag kan bara hålla med dig i det du skrivit i din kommentar.

 16. Fiskartösa skriver:

  Hej …måste skriva till alla er som klankar och tycker så mycket om oss fosterföräldrar …pengarna som vi får är det som vi är värda plus att det är inte bara barnen som vi tar hand om utan oxå föräldrar som ringer och kommer förstör dessa barn och vi får försöka hjälpa dom och trösta dessa trasiga små barn eller tonåringar ..så du anonyme du vet för lite vad det handlar om …sedan står det upp till socialen att kolla familjehemmen själv blev vi ut och invända innan vi öppna vårat hem för andras barn men förvisso det finns många vuxna som inte fattar varför dom tar hand om andras barn jag har själv mött fosterföräldrar som har en konstig syn vad gäller dessa barn och ungdomar som dom tagit hand om mitt hjärta gråter när jag läser i tidningar och även här hur familjehem behandlar de barn dom har tagit in i sina hem jag skulle kunna skriva mycket men jag är glad att vi har fått hhaft hand om två härliga barn som idag är vuxna och har det bra jag älskar dom ….En fostermamma med erfarenhet

  • Michis skriver:

   Folk tycker mycket för de tror mycket.Det är en himla massa lösa siffror och fördomar.Som sagt – att vara fosterförälder är inte ett heltidsjobb, det är tre heltidsjobb, staplade på varandra. Jag har själv växt upp som fosterbarn i det absolut bästa hem jag någonsin kunde ha önskat mig, vilket jag inte alltid förstod när jag var yngre, men jag uppskattar verkligen mina föräldrar nu. Mina fosterföräldrar alltså.Det räcker inte med att bara tillverka ett barn för att vara en riktig förälder, det behövs lite mer än så.Jag är glad att du har gett barn ett bra hem, jag blir jätteglad när du skriver och talar om att det finns bra hem! 🙂

 17. Anonym skriver:

  Nä du jag vet för mycket o bra erfarenhet av familjehemmen är ute efter o att dom förstör barnen så dom kan i västa fall bli kriminella eller misbruka eller ta livet av sig finns undersökningar hjorda på hur det går med familjehemsbarnSmå ord för familjehemmen är pengakåta

  • Michis skriver:

   Men tänk, här sitter jag och är ett levande exempel på att det går utmärkt att vara fosterhemsbarn och vare sig vara kriminell, missbruka eller ta livet av mig.Det bör ju också tilläggas att det inte nödvändigtvis är fosterhemmet det beror på ifall fosterhemsbarn blir kriminella, missbrukare eller självmordsbenägna, det finns ju troligen ganska allvarliga störningar i grunden för att man överhuvudtaget ska bli ett fosterhemsbarn.Jag anser att man ger barnen en chans åtminstone.Sen är det fortfarande så att alla fosterhem inte är bra, men alla biologiska hem är heller inte bra.Och jag vet inte vad det är med dig och matematik, men inte ens med den absolut mest välvilliga summan som du kläckt ur dig så får familjehemmen mer än 50:-/timmen för sitt jobb.Och eftersom sanningen ligger betydligt lägre så är det knappast så att familjehemmen är pengakåta, de är vänliga nog att öppna sina hem för någon annans barn och det tycker jag att de ska ha ersättning för.

 18. Mynona skriver:

  Precis det jag trodde men det verkar som att typ 99% av dina läsare INTE förstått det…Men du måste väl ändå var ute efter något med såna här inlägg? Att bara säga att du är bloggare är väl ändå lite konstigt, oavsett vad man skriver så vill man ju förmedla något med det, eller? Men skitsamma, jag lägger mig inte i vad andra skriver om så länge jag inte har något att säga om det. Det här kan jag bara hålla med dig i trots att jag inte har någon erfarenhet av det.

  • Michis skriver:

   Den siffran vet jag inte om jag håller med om, det är två stycken som kommenterar som anser att allt soc gör är av ondo och dem är det ju inte någon större mening att debattera med eftersom de vägrar att ändra uppfattning…Ja, okej. Är jag ute efter något så är det att visa på nyanserna som finns.Allt soc gör är inte gott, allt soc gör är inte ont.Jag vill avdemonisera lite grann.Och jag blir tokig på folk som kastar ur sig hörsägenssiffror kring saker. 😉

 19. Åsa skriver:

  Att fosterhemsbarn går vidare och blir kriminella beror ju självklart på fosterhemmet.Det har ju ingenting att göra med orsakerna till varför de hamnar på fosterhem.Inte ens det bästa fosterhemmet klarar alltid av att få ett trasigt barn att bli helt igen, det krävs enorma resurser för att hjälpa dessa barn och det är resurser som inte finns idag. Men det ska inte fosterhemmen klandras för.Jag tycker det är synd att så många tror att fosterhemmen är satan själv. Det finns en anledning till att så få vill öppna sina hem för barnen, en av anledningarna kan ju vara att det är en oerhörd påfrestning att hjälpa ett barn man inte känner och ett barn som med största sannolikhet kommer att hata en i början.Men för tidningarna är det lättare att sälja lösnummer genom att visa på alla hemska fosterhem istället för att visa på de bra som faktiskt existerar.Och skulle man visa vilken oerhörd glädje det är att få ett leende och en kram ifrån ett barn som förr bara slog på en så skulle fler definitivt anse att det är värt allt jobb.

  • Michis skriver:

   Nej, det är enbart att man inte växer upp hos de biologiska föräldrarna.De biologiska föräldrarna är alltid bäst, oavsett ifall de begår incest mot barnen, knarkar och lever på gatan utan att ens ge barnen det grundläggande.Eller inte.Jag blir väldigt glad över din kommentar, för det känns skönt att jag har läsare som faktiskt har insikt och som förstår orsakerna bakom varför man vill vara fosterhem till att börja med.Kan garantera att mina fosterföräldrar INTE gjorde det för pengarnas skull.Min fosterfar är numera far till ännu en liten pojke vars bioföräldrar bägge missbrukar och jag kan återigen tryggt säga att min fosterfar är PAPPA och inget annat, även om han får några tusenlappar i ersättning för att ta hand om någon annans barn. Han vill dock adoptera pojken, men det vägrar de biologiska föräldrarna gå med på, trots att de inte har vårdnaden om någon av sina fyra söner.Nåja. En parentes.

 20. Trollan skriver:

  Alltså om det krävs att man har 4-5 barn för att få 40.000:- i månaden så är inte det ett litet jobb så att säga. Jag skulle bli galen, faktiskt! Tänk alla viljor, alla som behöver ens tid, allt man ska räcka till med, maten som ska fixas, utrymmen som ska städas, aktiviter det ska skjutsas/hämtas till/från + allt känslomässigt med och för barnen.

  • Michis skriver:

   Men nej Trollan. Det är assimpelt! Du tar in fyra, fem okända barn i ditt hem. Sedan sätter du dem framför Playstationspelet.Glöm inte att köpa hem chips!Bara skämtar.Det är ett enormt jobb, något som man gladeligen gör för sina egna barn, förhoppningsvis, eftersom det där står en absolut fritt att låta bli att skaffa barn – och man behöver ju inte bli fosterhem heller om man inte vill det, men de som vill det ska fasen ha cred!Och återigen – beter de sig som skit så ska de naturligtvis bli straffade för det och aldrig få ha hand om barn!Men de bra familjehem och fosterhem som finns där ute, kämpa på!Tack för den insats ni gör!

 21. Åsa skriver:

  Sen en annan sak jag tänker på är att när vanliga föräldrar gör fel och misstag så är det ok för alla gör ju fel.Men när fosterhem gör fel så är de satan själva som borde skjutas.Alla gör fel, främst för att det finns väldigt lite som är rätt rent generellt när det gäller barn, speciellt barn man inte känner.Att ha egna barn blir lättare då man lär känna barnet från dag ett och känner barnet utan och innan, för det mesta.Trots det gör man fel, en jäkla massa fel dessutom.Ett fosterbarn känner man inte alls, allt man vet är en liten del av vad barnet varit med om.Och nu förväntas man kunna veta exakt vad som är rätt för barnet och aldrig begå ett enda misstag.Självklart begår fosterhem misstag, det är en del i att vara förälder.Jag skulle vilja att den förälder som aldrig skrikit på sitt barn, aldrig tagit hårt i barnet, aldrig känt att man avskyr sitt barn, aldrig känt att vad fan skaffade jag barn för, aldrig känt att jag vill lämna barnet på parkeringen osv räcker upp handen.För ni ska fan ha ett pris isf.Biologiska föräldrar gör fel, fosterhem gör fel.

  • Michis skriver:

   Det finns inga perfekta föräldrar, kan vi komma fram till, vare sig biologiska eller fosterföräldrar… ;)Sen är det ju det, ens egna barn vet man oftast var gränserna går med och det vet de med, man har ju alltid känt varandra.Om jag däremot får hem en femåring hit som får en glass och sedan vill gå iväg och sätta sig i soffan och mata hunden med glassen, då får jag ju förklara för honom att vi inte gör så i vårt hem. Är han då på besök med sin mamma så säger ju hon också förhoppningsvis till att så är det här… Men om mamman ifråga inte är med i bilden, eller pappan för den delen, utan att det är jag som ska ha hand om femåringen som helt plötsligt ska behöva lära sig hur det funkar i det här hemmet – då är det väl alldeles självklart att det inte kommer att gå friktionsfritt?Jag håller med om ett pris till den förälder som alltid är perfekt.Jag är själv ute ur frågan, har redan skrikit när Dexter dragit mig ashårt i håret, fast det är mera ett utrop av smärta än att jag skriker på honom i och för sig.

 22. Codliver skriver:

  Tja, nu tror jag ju inte att fosterhemmen lever lyxliv. Bra fosterhem är väl värda sin ersättning. Det är en evig tur att de finns och att de orkar.Det ÄR ingen sinekur att ta hand om trasiga barn. Fosterhem som tar barn bara för pengarna och fosterhem som inte är bra, ska inte ha några fosterbarn.

  • Michis skriver:

   Precis!Jag håller helt med dig!Fosterhem som är dåliga ska inte ha fosterbarn!Men att tro att alla fosterhem är genomusla bara för att det finns några idioter, det känns lite ogenomtänkt.Därmed inte sagt att du tycker så alltså. 🙂

 23. Anonym skriver:

  Inte konstigt barnen är trasiga dom tas från sitt bio hem där dom borde fått stannat.50 kr i timmen bullshit bra betalt för va fosterhem o dom gör usla jobb också.nä väck med familjehemmen o lägg ner sockontoren

  • Michis skriver:

   Du är verkligen helt förblindad av hat du.Återigen. Louise. Bobby. Fall där bioföräldrarna absolut inte är lämpliga som vårdnadshavare där soc blev offentligt avrättade för att de INTE gjorde något.När de GÖR något och agerar långt innan det är fara för barnets liv och säkerhet, då får de skit för det med.Det är dina egna siffror jag baserat ”bullshiten” på. Som du säger är det bullshit i och för sig, sanningen ligger betydligt lägre och är dessutom skattepliktig.Du verkar inte ha någon vidare verklighetsuppfattning.Din uppfattning är noterad, men jag håller inte med dig.

 24. Singelpinglan. skriver:

  Jag håller med dig Michis, du sprutar ur dig kloka och vettiga resonemang.Är man läskunnig, vilket inte alla verkar vara, så förstår man precis vad du menar.Tydligare kan du inte vara!

  • Michis skriver:

   Om man är helt insnöad på vad man ”VET” så blir det väl troligen runtime error i hela huvudet när det man ”vet” ställs på ända.Tack Pinglan!Jag tycker nog själv att jag är rätt tydlig och klar i resonemanget, men som sagt, det spelar väl mindre roll när man inte vill ta till sig det.

 25. Fiskartösa skriver:

  Hejsan ,hoppas du mår bra ,skulle så gärna velat snacka med dej om just att vara fosterhemsplacerad ..och vad det gäller anonym så är det tråkigt att jag bara kan svar den fega personen här hos dej ..”Anonym” Vem du än är så gör du mej väldigt lessen att du drar alla över en kant ”PENGAKÅTA” Du skulle varit med i ett familjehem när allt har rasat som är uppbyggt med många tårar och vakande nätter och biologiska föräldrar som ringer eller kommer utan att förvarna så akta din tunga lite även om det finn familjehem som inte skulle få ha hand om andras barn men så är det inget arbete är felfritt och att detta drabbar söndertrasade barn är bara tt beklaga så från djupet av mitt hjärta försök skriva om det goda som ändå finns med oss fosterföräldrar ,kanske du har varit illa behandlad då försår jag att du har taggarna ut och glöm inte bort att du är värdefull och alla andra också ..kram på dej från en som vet Monica

  • Michis skriver:

   Min mailadress når du genom länken uppe till vänster under fotot. Ja, Anonym här måste ha blivit väldigt illa behandlad, vilket gör mig ledsen. Tyvärr är det ju dock så att hur man än gör så kommer det alltid finnas människor som känner sig djupt orättvist behandlade hur man än gör.Eftersom Anonym inte vill dela med sig av orsakerna till sitt sochat så är det ju också svårt att bemöta det. Och det här är en av orsakerna till att jag bloggar kring det – jag vill ta hål på myter. Du säger det så rätt – vi är alla värdefulla. Jag är väldigt glad över att jag fick växa upp i ett fosterhem som lärde mig det. Kram på dej!

 26. Mynona skriver:

  Haha bra där, jag tog och drog upp siffran lite bara för att det skulle låta…;)Förstår precis vad du säger och skriver, håller som sagt med dig.Många väljer att se bara åt det ena eller det andra hållet.Självklart finns det alltid en gråzon, inget är bara svart eller vitt.Det finns många som inte bryr sig om själva ”jobbet” det tar att vara fosterföräldrar och det finns definitivt många som inte skulle få vara föräldrar överhuvudtaget.Det är en svår balansgång och en väldigt känslig sak att diskutera, det märker vi ju helt klart genom dina inlägg och kommentarerna du får.Tycker om att folk rör runt i grytan så gråzonen kommer fram lite mer tydligt för som sagt, alldeles för många lever i det vita eller det svarta.Om du hänger med i mitt tankesätt. 😉

  • Michis skriver:

   Det får man göra. ;)Jag håller med dig med. Det finns många som inte bryr sig om jobbet som fosterföräldrar och dessa bör naturligtvis inte få vara fosterföräldrar, det tycker jag är uppenbart.Men att enbart hävda att de biologiska föräldrarna alltid, utan undantag, är bättre än ett fosterhem, då vet jag fan inte vilken värld den människan lever i.Har de inte läst ”Pojken som kallades Det”?Ja, det är en jäkligt känslig sak, men nånstans måste man ju få diskutera det också – jag öppnar gärna upp för en diskussion, dock tar jag mig rätten att ta bort inlägg där man går över gränsen för vad man faktiskt får skriva, då det är jag som är ansvarig även för kommentarerna i bloggen… ;-)Och jo, jag tror jag hänger med, för jag tror att vi tänker lika.Svart/vitt?Bah.Det mesta är gråsolkigt.Men det är så klart inte lika enkelt att se kanske.

  • Michis skriver:

   Och som jag sagt tidigare – det finns självklart olämpliga fosterhem som inte ska få ha hand om barn.Men – inte ens om de fått ut 3,3 miljoner på sex år så kan man säga att det är en superbra lön.Nu tar vi och räknar igen, ta fram miniräknaren eller din abakus.Sex år gånger 365 ger 2190 dagar.3300000/2190 ger cirka 1506:- per dygn.Det delat på 24:- ger en timlön på 62 kronor och 75 öre under dessa år.Och som pappan själv berättat så var det ju inte så att han kunde plugga heltid samtidigt som de var fosterfamilj, utan han var tvungen att vara hemma och ta hand om pojkarna.Dessa människor borde naturligtvis inte ha fått vara fosterfamiljer, men det betyder inte att alla fosterfamiljer är så usla.Precis som alla biologiska familjer inte är bra.

 27. Gabor skriver:

  Jag skulle vilja lägga ner hela system verksamhet av fosterhem system!Gör om allt till en statlig byrå med advokater som för sitt arbeta om rättigheter vilka möjligheter ett barn som skall kunna påverka sitt liv.Jag Skulle ställe utbildnings krav högre krav på vilka som blir fosterhem!Jag Skulle vilja skapa ett kontroll system som oftare regel bundet kontrollera fosterhem system relationer förhållande mellan fosterbarn.Sen skulle jag ta bort kommun ansvar.Lägga om ansvar på statlig advokat verksamhet som skall jobba mer för personlige vint intressen för barnet egna intresse av val för påverka sitt vardagliga liv.Ja kommer som alla de andra före detta fosterhembarn som i dag har anmällt sig till staten utredningen lämna kritik. på verksamheten. För slå en hel annan form av verksamhet .tidigare kontra problem tidigareSe till finns mer lagar som utvecklas för fosterbarn större laglighet ansvar för forsterhemSen är det brist vara på fosterhem i sverige.Sen skulle ta bort möjligheten att få pengar av för att man tar hand om fosterbarn!Skall vara på lika villkor som för biologiska barn som förfosterbarn.Vård kostnader skalla staten betala för fosterbarmspecial psykolog verksamhet med kurator famlije rådgivningSe till att fosterhem blir skyldiga till att förljas upp av rådgivare. Ut över ha handläggare som är advokat!Fosterhem skulle ställa krav om att del tag i visss till kommande utbidlning i sammankomster med andra fosterhemFosterhem måst vara tvingade att träffa andra fosterhemHela system i dag det nuvarande fosterhem system är för dåligt genom tänkt.Det är för lätta bli fosterhem utan man ha riktig känne dom av kvalitet på föräldrar som skalla upp fyll viss utbildning———–Är för mycket brister fel i verksmaheten i dag kan inte fosterbarn gör sig hörda !

  • Michis skriver:

   Du är enormt rörig, men jag kan bara säga att jag inte håller med dig.Det är inte samma villkor för fosterbarn som biologiska barn. Det är ett arbete att ta hand om fosterbarn, lika väl som det är ett arbete att ta hand om biologiska barn, förutom att när du tar hand om dina egna barn så har förhoppningsvis inte dina egna barn behövt genomgå traumatiska händelser eller brist på omvårdnad – vilket ofta fosterbarnen har behövt genomgå. De kommer någonstans där de inte har en aning om vart de hamnar, i allra bästa fall så kan de få en ny chans i livet, i sämsta fall så fungerar det inte och de vandrar iväg på olika hem, för att deras biologiska föräldrar inte är förmögna att ta hand om dem.Det är inte särskilt lätt att bli fosterhem, men det grundläggande är att man inte ska behöva någon specialutbildning. Vad krävs det av oss för att bli familjehem?De behov som barnet och dess familj har påverkar förväntningarna som ställs på en familj som vill öppna sitt hem. Precis som barnen är olika kan familjehemmen se olika ut. En trygg och stabil social situation är naturligtvis viktig. Ni vill förstås också göra en personlig insats och har förståelse för hur barn och unga idag kan ha det. Ni kan bo på landet eller i stan, i lägenhet eller villa. Det viktiga är att alla i familjen är överens om att ni vill ta emot en person till i er familj.http://www.sposit.se/

 28. Då jag själv har en livsrefarenhet om detta ämna så kunde jag inte låta bli att lämna en komentar.Allt fler anmäler sig till att bli fosterhem och hjälpa barn och ungdomar som har det svårt.Socialstyrelsen gör en utredning på hur lämplig man är till detta innan dom fattar sitt beslut.Vad dom inte tar med i sina utredningar är varför personerna vill ha ett fosterbarn.Tyvärr är det för många som gör detta enbart för att tjäna pengar.Jag har själv bott på ett sådant hem och vi fick pasta 7ggr i veckan, 40 kr i veckopeng och vi fick stort sett alltid gå de 4 km det va från busshållplatsen.Under mina 4 år där fick vi äta en köttbit en gång. Resten va köttfärsås, pastaröra osv.Så pengar det tjänade dom på att inte göra ett skit. Men på möterna med soc va dom alltid så hjälpsamma och ställde alltid upp…. Sorgligt med sant!!!

  • Michis skriver:

   Och jag säger det ännu en gång då det tydligen behövs: Jag anser fortfarande att de fosterhem som finns ska få oanmälda besök så att man inte kan förbereda sig för att det ska se bra ut bara när soc kommer på anmälda besök.Jag anser att det säkert finns dåliga fosterhem, men jag är ett levande bevis på att det finns alldeles ypperliga familjehem med människor som valde att ta in mig i sin familj med öppna sinnen och öppet hjärta.Det stör mig inte det ringaste att de dessutom fick ersättning för att ta hand om mig och ha mig placerade hos sig i så många år, för de har behandlat mig precis som sina egna barn och borde bara för det ha fått betydligt mer.

 29. Gloria Mundi skriver:

  Men för fan, allvarligt, hur tänker du nu?Jag tog ett jobb som låg 2500:- under det jag minst borde ha egentligen. Om jag ränkar som DU skriver ovan så skulle jag leva på 50 öre i timmen!Vem har sagt att du ska räkna så galet?Såhär ska det se ut: Brutto”lön” 40 000. Normal skatt på sådan ön är 50%. (Höginkomsttagare över 35 000 eller vad det nu är får 50% skatt)Du jobbar i snitt 20-22 dagar i månaden. Fem dagar i veckan, åtta timmar om dagen.Ca 160 timmar per månad.BRUTTO”lön” = 40000/160 = 250 :-/hNETTO”Lön” = 20000/160 = 125 :-/hOch man räknar ALLTID timlön på bruttolönen.Skulle MER än gärna ha netton som timlön! Fast BRUTTO!

  • Michis skriver:

   Ja, om fosterhemsföräldrar bara jobbade åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan så skulle det vara så.Fast nu är det ju inte så att om femårige Kalle kommer mitt i natten och har kissat ner sängen så säger fosterhemsföräldern att han minsann är ledig, så det får Kalle lösa själv, utan jag räknar med att som fosterhemsförälder så arbetar man 24/7 – om man inte har möjlighet till avlastning varannan helg exempelvis.

 30. Gloria Mundi skriver:

  Aha okej… Men jag tror ändå inte man kan räkna alla dygnets timmar, inte minst för att det inte är tillåtet att jobba alla dygnets timmar utan dygnspauser. Men ok det kanske fungerar helt annorlunda på fosterhem…

  • Michis skriver:

   Familjehemsföräldrar är uppdragstagare åt socialnämnden och är således inte anställda. Det finns inget kollektivavtal som reglerar deras ersättningar och arbetsinsatser. Det går därför inte att anställa personer som familjehemsföräldrar. Familjehemmet kan inte lämna uppdraget vidare till annan fysisk eller juridisk person.Familjehemmet har, genom att inte vara anställda, en fri ställning när det gäller vilken eller vilka kommuner de vill ta uppdrag ifrån och vilka barn de vill ta emot i sitt hem.Familjehem kan ha uppdrag åt flera kommuner samtidigt. Det finns inte reglerat i lag hur många barn som samtidigt får tas emot i ett familjehem. Den socialnämnd som placerar ett barn kan i avtalet med familjehemmet reglera att inga ytterligare barn eller endast ett visst antal barn får tas emot i hemmet samtidigt.http://brs.skl.se/skb…&search1_dat=2008&op1=&search2_hl=Elisabeth+Melin&op2=&type=&db=CIRK&from=1&toc_length=20&currdoc=1Fast länken lär ju inte funka…

 31. Gloria Mundi skriver:

  …För att inte tala om ifall man jämför med en hårt dubbelarbetande singel-tvåbarnsmamma. Där kan man snacka tufft. En tjej som kanske får ihop max 20 000 per månad före skatt, med två jobb. Och så får hon förstås nån tusenlapp barnbidrag per barn och likaså nån tusenlapp underhåll per barn. Men ändå. Kul att leva tre pers på max 16-17000 när allt har räknats ihop.

  • Michis skriver:

   Jag håller helt med dig! Där kan vi snacka tufft!Ändå finns de och de klarar det! All cred till de som får ihop det!Men ändå tycker jag nog att man som fosterförälder ska få en bra ersättning för att man tar hand om någon annans barn.Någon här uppe ansåg att ersättningarna skulle sänkas, för man ska av solidaritet vilja vara fosterföräldrar.Det tycker jag är ett rätt konstigt argument. Borde förskolepersonal och lärare få lägre barn, för av solidaritet ska de inte vilja annat än att ta hand om och lära ut saker till barnen?Det är ju ett jobb att vara fosterförälder. Trots att barn är det bästa som finns…

 32. Anonym skriver:

  Att vara familjehem ska inte vara jobb det ska va uppdrag o man ska ha eget jobb ochså inte idag när orkar inte arbeta mera jag vet vi blir familjehem så kan jag gå hemma o sova om dagarna ja jippi

  • Michis skriver:

   Det där var det klokaste du kläckt ur dig!Ansök genast om att bli familjehem, du kommer säkert att bli godkänd, för det är plättlätt att bli familjehemsgodkänd!Då får du ju njuta av det underbara lyxlivet och gå hemma och bara sova bort dagarna.Ja, snälla, prova på det, du har ju så bestämda åsikter om att familjehem är så usla, så du borde ju ha alla möjligheter att tillhandahålla ett kärleksfullt fosterhem!Sök på en gång!http://www.sposit.se/

 33. Gloria Mundi skriver:

  Håller med ditt svar till mig. Man vet aldrig vilka lirare det är som vill bli fosterföräldrar. Jag hoppas verkligen av hela hjärtat att det är folk som VILL finnas till för barn som verkligen behöver det, och inte bara ser det som bidrag. Men man kan aldrig veta. Och tyvärr finns det många tv-filmer om elaka fosterföräldrar…Men om man höjer ersättningen – är risken då inte STÖRRE att man drar till sig folk som absolut inte borde vara fosterföräldrar?

  • Michis skriver:

   Jag har något slags naiv uppfattning om att det är kontrollerna av fosterhemmen som brister idag.Till att börja med så får man reda på när nästa besök från soc ska vara och bedömer soc att det inte är några problem så kan de maska med besöken så att de blir mer sällan än vad de ska vara.Jag blev besökt en gång om året istället för tolv gånger om året som det ska vara.Nu hade ju jag världens bästa fosterföräldrar, men hade jag inte haft det så hade jag inte haft en suck att få fram att jag mådde dåligt.Det måste ju ändras…Och jag tror att om man kombinerar ett striktare kontrollsystem med högre ersättningar så vill förhoppningsvis fler ta emot barn som behöver ett hem, samtidigt som man kan sålla bort rötäggen.Men jag tvivlar på att man någonsin kan få ett perfekt system, för det går inte så länge det handlar om människor, då vi alla i grund och botten inte kan vara perfekta.

 34. Singelpinglan. skriver:

  Beundrar din uthållighet när det kommer till att bemöta vissa kommentarer.

  • Michis skriver:

   Jadu, jag börjar ju komma någonvart, nu har jag ju förhoppningsvis fixat ett nytt fosterhem här!Fast jag misstänker att den första kollen kommer att sålla bort det, då det krävs registerutdrag från belastningsregister och socialregister och dessutom referenser, helst från ett annat familjehem. http://www.sposit.se/… för lite mer info. 😉

 35. Gloria Mundi skriver:

  Sunda åsikter du har, Michis. Ville bara säga det. Trevligt att du har bra erfarenheter av fosterföräldrar. 🙂

  • Michis skriver:

   Sunda och sunda, men de är ju annorlunda i alla fall?Jag är som sagt för att se nyanserna.Jag vill inget hellre än att alla barn ska få må så bra som de bara kan och som det ser ut idag så fungerar det ju inte. Klart det ska till en ändring då, klart det ska uppmärksammas, idioter som tror att man blir rik på att vara fosterhem och sen tar ut ilskan mot fosterbarnen ska självklart straffas! Allra helst anser jag att den familjen som misshandlade de tre pojkarna de hade i sin vård ska ju betala tillbaka varenda krona som de fått utbetald med, som skadestånd till pojkarna!MEN jag vill ju också lyfta fram alla de fosterhemsföräldrar som gör mer än sitt jobb, som gör allt vad de kan och försöker göra mer än så för att fostra, älska och hjälpa små vingklippta själar som kommer till dem frivilligt eller ofrivilligt för att söka skydd ur en ohållbar hemsituation.Tack. 😉

 36. Åsa skriver:

  Varför ska det inte ses som ett jobb att ta hand om ett fosterbarn ?Det är ett jävla jobb att ta hand om någon annans barn som dessutom merparten av tiden beter sig förjävligt…..För det är verkligheten.Majoriteten av fosterbarnen är monster när de kommer till ett nytt hem, för det är så barn beter sig när de mår dåligt, osäkra, och inte vet hur de annars ska bete sig.Och för att få barnet att sluta bete sig som ett monster så krävs en jäkla massa tid och energi för att barnet ska få tillit och förtroende för sina fosterföräldrar.Hur är dettänkt att man ska lyckas åstadkomma detta om man behöver jobba heltid utanför sitt jobb som fosterföräldrar ?Eller ska man arbeta utanför hemmet på natten när barnet ändå sover, så kan man spendera tid med barnet på dagarna.För en fosterförälder behöver ju ingen sömn heller….Eller ska vi kanske införa en regel om att det bara är rika människor som får bli fosterföräldrar, de behöver ju inte jobba utan kan erbjuda sin hjälp helt ideellt.

  • Michis skriver:

   Det är nog inte så mycket tänkt, ärligt talat, utan mest tyckt.Det är enkelt att tycka saker om man inte har förmåga att sätta sig in i andras situation, speciellt om man anser sig ha blivit felbehandlad och därför bara hatar hatar hatar allt och därmed tappar förmågan till logiskt tänkande.Tur att inte alla har gjort det. 😉

 37. Anonym skriver:

  Det där Åas va groft förtal o kalla dom monster.Hade dom bott hemma han dom inte blivit mobbade o fötalade av fosterhemmen så som dom svartmålar barnen Jag har nu tagit detta inlägget o går vidare med

  • Michis skriver:

   Du saknar helt läsförståelseförmåga va?Orsakerna till att barn blir omhändertagna av socialen är att de bedöms må så dåligt fysiskt eller psykiskt hos sina biologiska föräldrar så att de inte kan bo kvar hemma för att det är fara för deras hälsa eller utveckling.http://www.notisum.se…Det är inte fosterhemmen som bestämmer vilka barn de ska få och det är inte soc som bestämmer att barn ska få placeras i fosterhem heller utan det gör länsrätten.Hur kommer det sig att du känner ett behov av att hota de som inte håller med dig med att ”gå vidare” med inläggen?Har dina argument tagit slut nu när du inser att de inte håller för granskning?

 38. Åsa skriver:

  Anonym : För det första ska du kanske lära dig vad termen förtal innebär, jag kan ge dig den roliga uppgiften att jag är utbildad jurist så får du själv gissa vem av oss som har mest kunskap inom ämnet :DFör det andra är barn monster, alla barn är monster.Och att du inte tror det visar att du inte har några egna monster :DMen gå du vidare, eftersom jag kan representera mig själv i rättegångar så behöver jag inte bekymra mig för kostnaderna 😀

  • Michis skriver:

   Jag har tröttnat på det här nu, kommentar nr #41 blir den sista jag godkänner från en anonym författare i detta ämne.Jag tror att något saknas – insikt.Om den anonyme själv har omhändertagna barn så skulle jag gissa på att den anonyme inte förstått varför barnen omhändertogs.Det verkar saknas en hel del verktyg i verktygslådan om man säger så. Empati, insikt, omtanke, bland annat.Sånt man måste ha.I alla fall som förälder. Eller fosterförälder, för den delen.

 39. Anonym skriver:

  Nä inte jag ihäller

  • Michis skriver:

   Som sagt, nu räcker det. Antingen skriver du under ett riktigt namn eller så får det vara nog, det är illa nog när du sitter och är otrevlig och hatisk mot soc tvärs över, men när du börjar vara otrevlig mot andra kommentatörer så sätter jag ner foten.Alla mina argument är baserade på det du själv har skrivit, trots att de inte ens stämmer och inte ens då så stämmer dina åsikter om att fosterhem enbart slöar och cashar in pengar, vilket jag, med stöd av dina siffror, redan bevisat.Jag hoppas verkligen att du skickar in ansökan om att få ta emot fosterbarn, som jag tidigare länkat till. Jag tror nämligen att du kommer att upptäcka att verkligheten ligger långt från den du har fantiserat ihop.

 40. Anonym skriver:

  Siffro va nu jag hitta sidan idag o blev påhoppad ja jag ska sluta nu går vidare o anmäler sidan

  • Michis skriver:

   Okej, i så fall ber jag dig om ursäkt, med tanke på ditt språkbruk trodde jag att du var samma anonyma människa som kom in igår och skrev också.Lycka till med anmälan.

 41. Mynona skriver:

  Det är MÅNGA föräldrar som inte borde få ha kvar sina barn….Trist men sant!

  • Michis skriver:

   Ja, visst är det så.Jag ser rött när någon påstår att de biologiska föräldrarna alltid är de bästa vårdnadshavarna.Har de inte hört talas om Dave Pelzer, ”Pojken som kallades Det” eller för den delen Bobby som blev misshandlad och torterad till döds av sin mamma och styvfar, eller Louise som bodde tillsammans med sin alkoholiserade och psykiskt sjuke far som våldtog och misshandlade henne i fem år…?Hur kan man känna till såna fall och tro att de biologiska föräldrarna oavsett vilket, alltid är de bästa vårdnadshavarna?Jag är glad att vi har möjlighet att ta ifrån olämpliga föräldrar deras barn.Men – jag anser att vi behöver förstärka skyddet för de omhändertagna barnen genom att vara betydligt noggrannare i kontroller och övervakning gentemot fosterhemmen sedan.

 42. Terese skriver:

  Tumme! Say no more!

 43. Islin skriver:

  Sedan finns det ju de som enbart gör det för pengarna och definitivt inte har jour dygnet runt. Ett sådant ställe bodde jag på. Men de familjehem/fosterhem som är bra är värde allas största beundran. De är värda all form av uppmuntran de kan få!

  • Michis skriver:

   Precis – såna hem måste man förstås se till att de inte får ta hand om någons barn överhuvudtaget!Men de fosterhem som faktiskt är bra måste ju få all cred de kan för att de gör ett arbete som många inte ens orkar tänka på!

 44. Marilyn M skriver:

  Ett av de bästa inläggen jag har läst någonsin här på bloggen! Och jag är full av respekt för dina uttömmande och väl genomtänkta svar!Efter att ha arbetat som ‘fosterhem’, heter numera familjehem, i ca 20 år så blir jag ganska imponerad över de siffror som presenteras här. Inte visste jag att jag var en sådan höginkomsttagare under de 20 år som jag arbetade med det.

  • Michis skriver:

   Men du Marilyn, du är ju miljonärska allra minst, visste du inte det?Skämt åsido, det finns många som varit i bra familjehem, det är många som har varit bra familjehem. Och så finns det rötägg också och dessa borde naturligtvis rensas ut!

 45. Marilyn M skriver:

  Joo, såklart jag visste det, jag lever ju på kaviar och skumpa och badar i pengabad nuförtiden sedan jag slutat! :)Det finns folk av alle de sörter, som man säger här hos mig där jag bor på bästkusten. Jag kan bara tala om min erfarenhet, vi fick ca 6-8 besök om året av soc.sekr., vissa var bra och vissa var dåliga under de år som vi arbetade med det. Precis som det finns bra och dåliga yrkesutövare inom ALLA områden, men såklart är det extra känsligt inom familjehemsvården, vi ska ju ta hand om en annan människas dyrbaraste gåva i livet, dennes barn!Men efter 20 år så kände jag/ att nu hade jag/vi inte mer att ‘ge’ inom detta, det är som du skriver ett 24/7 JOBB! Att ALLTID ha ‘beredskap’, att ALLTID ta hand om PRECIS allting som kan hända dessa utsatta barn.

  • Michis skriver:

   Usch, pengabad låter så ohygieniskt. Hoppas du tvättar dig noga med skumpan efteråt! ;)Du har så rätt i det du skriver. Jag tyckte inte alltid att mina socialsekreterare var bra, och jag avverkade några stycken som LVU:ad från fyra månaders ålder och tills jag blev arton, nitton år nånstans…Vet att det kanske inte betyder så mycket, men du, ett stort tack för att du tog dig den tiden. Jag är övertygad om att du varit en stor tröst för sargade små själar…

 46. Anonym skriver:

  Utsatta barn ja det är dom i familjehemmet där har du rätt Marilyn M

  • Michis skriver:

   Och där hade de inte hamnat om inte deras biologiska föräldrar hade kunnat tillgodose deras fysiska, psykiska och sociala behov.Då hade de inte varit utsatta och inte behövt något ingripande från socialen.

 47. Marilyn M skriver:

  Jag menade inte på det sättet som du tolkade det Anonym.

  • Michis skriver:

   Jag tror inte att det spelar någon större roll vad man skriver, för de här anonyma kommentatorerna är helt blinda av hat.

 48. Marilyn M skriver:

  Jag tar emot din varma fina kommentar med stor glädje, det värmer mitt hjärta. blir lite tårögd med…gammal lipsill som jag är….*L*

  • Michis skriver:

   Jag är ett barn som mycket väl kunde ha fått bo hos dig just för att min biologiska mor inte hade verktygen för att ta hand om ett barn och vägrade inse att hon behövde lära sig att bli en bättre förälder med. Hon föredrog att ta det personligt och anser säkert än i denna dag att hon hade kunnat ta hand om mig själv.Jag som vuxen håller inte med.Jag som barn sa många gånger till mina fosterföräldrar att de kunde sticka och brinna, för de var inte mina riktiga föräldrar.Men som vuxen försöker jag så ofta jag kan tacka dem för att de fanns där. Riktigare föräldrar kunde jag inte ha fått, även om det inte var de som fysiskt tillverkade mig så är det de som formade mig till den människa jag är idag.Så därför tar jag mig friheten att tacka dig för din insats. Du är väl värd den tacksamheten.

 49. Marilyn M skriver:

  Nu gråter jag på riktigt…av din historia och av ditt svar till mig!!!TACK, du starka modiga kvinna! Modig, just för att du kunnat ta till dig dina fosterföräldrar och se allt gott de har gjort dig. Det är alltid lättare att skylla på ‘dem’…’dem’ som gjorde så att du inte fick bo hos dina mamma! TACK igen!

  • Michis skriver:

   Om jag inte hade växt upp och blivit en mogen och ansvarstagande vuxen så hade jag säkerligen skyllt på ”dem” för allt som hänt mig i mitt liv.Det gör jag dock inte, för hade jag inte fått växa upp i fosterhem så hade jag inte blivit en mogen och ansvarstagande vuxen, jag tror inte att jag hade varit i livet alls idag.Jag kan dock inte veta.

 50. Michis skriver:

  Till den anonyme kommentatören: Nu har jag fått nog.Min blogg, mina regler.Rena lögner från någon som hatar soc oförbehållslöst undanber jag mig.

 51. Agnetha skriver:

  Vi är familjehem till en gossen, vi lever inget lyxliv.Får inga fantasisummor av våra uppdragsgivare. Klart vi är inget HVB hem heller. Vi sparar alltid åt gossen, till framtida bruk, körkort, moped, pengar till allt möjligt. Ser till att han får saker andra barn har, så klart. Ifjol fick han en dirtbike för 5000;-, skridskor, fotbollsgrejor osv. Det behövs pengar till en massa hela tiden. Han är vår pojke nu, men vi kommer aldrig att få adoptera honom för hans föräldrar, tyvärr, annars hade vi gärna gjort det. När vi hade kontaktbarn genom kommunen gick vi back, för tjejen behövde en massa tyckte vi så vi handlade upp vår ersättning till henne. Nej, så vi har ingen ny bil osv., däremot spar vi till semestrar och buffert åt oss alla, för vi vill kunna åka skidor 1 vecka på vintern bl a. Gossen är självklart med oss överallt.Men han får också lära sig pengars värde genom att själv spara och det är han duktig på, så snart får han sin efterlängtade dator. Vi tänker hålla med mobilt bredband och säkerhetsprogram. Så kan det vara.Ha det så gott !Kram

  • Michis skriver:

   Ja, ni är ju fosterföräldrar i ordets rätta bemärkelse. Låter sunt och normalt, samt väldigt viktigt att han sparar till sin egen dator!Och folk har konstiga uppfattningar eftersom de inte själva varit inne i systemet. Ha det gott du med, vad skönt för er grabb att få ha kommit till en kärleksfull och klok familj.

 52. Agnetha skriver:

  Vår lön är ca. 6:-/tim. x 24 x 365 . Inte mycket alltså. Avundsjuk ?Blir inte mycket i månaden, kan inte köpa ny bil, snyft och ingen husvagn, snyft och båten har vi fått och stugan delar vi med 5 andra familjer.Kram, kram

  • Michis skriver:

   Nej, jag är inte vidare avundsjuk. Jag funderade ett tag kring att bli jourfamilj när jag var gravid, men till att börja med så har jag ju precis fått barn själv och inser att det är en jäkla massa jobb och sen känner jag att jag vill fokusera på min egen sons tidiga utveckling.Möjligen kan jag tänka mig att vara kontaktfamilj någon gång i framtiden om vi flyttar ut på landet eller så. Bara att få ge ett barn möjligheten att klappa en häst i hagen… Minns när min biosyster från Stockholm kom ner och hälsade på oss.Hon ville inte åka hem. :/

 53. Kaoskatta skriver:

  Min erfarenhet av soc är att de ofta behandlar de hjälpsökande mycket dåligt (dock har jag ingen erfarenhet av fosterhem). Jag har sett så många övergrepp och så många människor som soc misshandlat genom att vägra dem den hjälp de har rätt till. Det en skam för samhället och mycket grovt övergrepp på individen att neka bostad och uppehälle. En myndighet som behandlar människor så, kan knappast enligt min mening, vara kapabel till att se barns bästa. När det görs en utredning är socsekr i stort sett enväldiga. Jag var på rättegång. Där sa domaren -”En socsekr. ljuger inte!” Så är det ofta. Klienten är inte trovärdig, men det är soc. Det är inte så enkelt att alla barn som blir omhändertagna har dåliga föräldrar och därför är ”små monster”. Så många dåliga föräldrar kan det bara inte finnas i Sverige! Jämför med andra länder. Här omhändertas barn inte sällan för att motivera soc arbete. Eller för att soc inte gillar föräldrarna och deras åsikter. Jag själv är helt övertygad om att det förekommer handel med barn i Sverige och de enda här som får tag i barn lagligt här är soc. Pedofiler m.fl. är säkert villiga att betala en rejäl slant för ett barn, kom inte och säg att soc inte låter sig mutas. De som kan döma barnfamiljer till hemlöshet eller andra lidande utan att blinka, skulle de vara ”bra” människor? Nej, de flesta är en skam för mänskligheten. Jag skulle kunna berätta hur länge som helst om de tragiska övergrepp soc gör sig skyldig till år efter år. Det är tur att det finns bra fosterhem, i synnerhet med tanke på de rättsvidriga sätt många omhändertagande sker på. Det är uppenbart att det finns många dåliga fosterhem. Det finns en organisation som skapats av vuxna fosterbarn som vill ha upprättelse och skadestånd för det lidande soc utsatt dom för. Jag blir ledsen och känner mig uppgiven, hur kan så många lita på soc? Jag ser hur det pratas om fosterbarnen, vilket jobb det är och hur du inte skulle kunna tänka dig att ta hand om andras ungar utan rejäl ersättning. Hur känns det för fosterbarn att läsa det? Hur känns det för fosterbarn att bli kallad ”litet monster” som gjordes i nån kommentar här? Jag har aldrig tyckt att mina barn nånsin varit små monster. Även om jag naturligtvis varit arg på dem ibland.Ha det bra.

  • Michis skriver:

   Jag förstår att du som haft dåliga erfarenheter av soc har fått den uppfattningen.Det är ju ännu en sak – att folk tror att de som lever på soc lever lyxliv, vilket ju också är en helt bisarr uppfattning som du ju har rättat till i viss mån.Anledningen till att socialsekreterarnas ord väger tungt är naturligtvis att de inte har något som helst personligt att vinna på att vittna om vad de sett. De ska ha barnets bästa för ögonen, inte föräldrarnas. Och av så många miljoner föräldrar som det finns i Sverige så sker väldigt få omhändertaganden.Soc omhändertar inte barn för att motivera sitt arbete – till att börja med för att länsrätten ska godkänna omhändertagandet och det ska också hålla upp i kammarrätten. Det är en kostsam och omständig procedur, som slutar i att kommunen får en ständig kostnad – tror du verkligen att man gör något sånt för att soc inte gillar föräldrarnas åsikter?Nej, det förekommer inte handel med barn i Sverige, var har du några bevis för att något sånt skulle förekomma?Återigen – kommunerna får betala pengar för varje fosterhemsplacering.De får inte pengar för att placera barnen och det är inte som förr i tiden, att den som bjöd lägst på barnen på auktion fick ta hand om dem, vilket ledde till att barnen närmast användes som slavarbetare i hemmen (se KullaGulla för en romantiserad version.)Ja, det är tur att det finns bra fosterhem, speciellt med tanke på att det ska mycket till innan barn får omhändertas.Och jag har läst om den organisationen, men jag kan definitivt inte sälla mig till deras ranker, då jag idag är väldigt positiv till att ha blivit omhändertagen.Jag kan inte säkert veta vad som hade hänt ifall min biologiska mor fått ha mig kvar, men jag kan se att mina syskon inte verkar ha fått lika bra förutsättningar som mig i livet.Många litar på soc helt enkelt för att vi har bra erfarenheter av dem. Därmed inte sagt att vi alltid litar på soc, men det betyder inte att vi inte kan se att de gör ett enormt stort och svårt jobb och jag antar att de flesta av oss rannsakar oss och inser att vi kanske inte skulle kunna göra det bättre själva.Mitt barn kan vara ett litet monster ibland och då mår han alldeles utmärkt på alla sätt och vis. Jag vet med säkerhet att jag betedde mig som ett monster hos mina fosterföräldrar som liten och då kom jag ändå till dem som bebis.Att då komma till ett främmande hem med tungt bagage – ett barns naturliga sätt att söka bekräftelse på sin rätt att finnas är att agera ut och vara så överjävlig som det bara kan vara – ”Älskar de mig fortfarande, även om jag beter mig så här illa?”Jag vet hur jag reagerade som barn när jag fick reda på att mina fosterföräldrar fick lön för mig. ”Får jag högre veckopeng då? Inte? Min riktiga mamma skulle säkert ge mig högre veckopeng.”…för jag förstod inte. Om nu fosterbarnen svävar i ovisshet om att familjehemmet de bor i får ersättning för att de bor där och klarar av att googla fram min blogg så klarar de säkert av att googla fram att man får ersättning i familjehem överhuvudtaget.Om något så är det bra för dem att läsa att det rör sig om låga belopp istället för att tro att det är fantasisummor på fyrtiotusen i månaden.Varför skulle man censurera fakta – att familjehem får ersättning?Varför ska man censurera fakta – att ersättningen utslaget mot arbetsinsats är väldigt låg?Om inte annat så säger det ju tonvis om hur det finns bra fosterföräldrar som är villiga att ta emot andras barn trots att de inte får särskilt mycket i timmen för det.

 54. Robert skriver:

  Tråkigt nog är jag försen för att delta i diskussionen, men jag måste ändå få undra varför inte alla avundsjuka människor inte tar tillfället i akt och tjänar storkovan. Bli familjehem.Socialtjänsten tar emot dem med öppna armar. Det är stor brist på familjehem. Men det stupar nog på att man måste ha viss lämplighet och inte bara ett girigt sinne.

  • Michis skriver:

   Inte är du försent ute inte, här är kommentarsfältet fortfarande öppet!Jag vet.Jag reagerade på det med.Det vore ju ljuvligt om de blev nedlusade av ansökningar nu, men eftersom det nu trots allt är rätt omständigt att bli godkänd och jag misstänker att många av dessa superavundsjuka redan varit i samröre med socialen på andra sätt så tror jag, obs, tror – att de helt enkelt inte kan bli godkända. Men de lär ju inte våga pröva heller, för det skulle ju kunna rubba deras uppfattning om att precis vem som helst får vara familjehem. 😉

 55. Norrlänning skriver:

  Att dela upp 40000 i månaden och få det till en liten timlön och hävda att man jobbar 24 timmar om dygnet tycker jag är magstarkt. Barnen sover ganska många timmar, de är på dagis eller skola, ganska många timmar. ska det räknas per timme så ska det väl räknas ifrån alla timmar som barnen sover eller är på skola -dagis. Att det är alldeles för lite koll från soc håller jag fullständigt med om. Om soc dök upp oanmälda så skulle de få se tex barn som får middag klockan sju på kvällen och sedan i säng,barn som inte törs knysta någonting för då stör de. Materiellt kan det se bra ut,men känslomässigt nej.

  Alla fosterbarn har någon diagnos, det får man mer betalt för..De ska lyda annars är de monster.
  Har inga barn själv men har bekanta som har fosterbarn. Tycker inte det är ätt kärleksfullt hem de kommer till. Ex jag hälsar på och trodde jag skulle träffa den nya flickan som de ioförsig haft några år. När vi sitter och äter är barnet tyst, sedan går barnet in i sitt rum och stänger dörren.Va säger jag stängde hon dörren. -ja hon vill inte störa om hon lyssnar på sin musik.

  Vi var många syskon, vi behövde inte stänga dörren för att inte störa. Vi fick också prata vid matbordet. Vi behövde inte uppföra oss exemplariskt och vara moltysta.Visst vi fick inte så många saker, men helldre det än att alltid vara tvungna att uppföra sig.

  • Michis skriver:

   Fast nu stämmer det ju inte att man har 40 000:- i månaden. 2-7000:- ligger närmare sanningen. Och nog har du ständig jour som fosterförälder, är man i närheten av sovande barn så vet man att bara för att barn sover så är man inte ledig, det är ju inte direkt så att du själv kan springa iväg ett ärende från huset under tiden din treåring sover i sin säng. Under tiden barnen är på skola eller dagis har väl de flesta fosterföräldrar (eftersom tanken är att man ska ha ett stabilt hem) en annan arbetsplats att gå till, vilket de också gör.

   Det är möjligen en helg varannan vecka som du har avlastning genom att barnet exempelvis är på ”kortis”, ifall barnet har en allvarligare diagnos, vilket långt ifrån alla fosterbarn har. Fosterbarn är precis som vanliga barn, förutom att något har hänt som gör att de biologiska föräldrarna inte bedöms kunna ta hand om sitt barn under tiden barnet är fosterhemsplacerat.

   Jag var fosterbarn. Utan diagnos, för övrigt. Fick knysta lika mycket som familjens biologiska barn, men satt gärna själv på mitt rum, med dörren stängd och lyssnade på musik. Och nog skulle jag lyda, jag med, lika väl som de biologiska barnen i familjen. Inget konstigt med det, eller?

   Alltså… Du har haft din uppfostran och jag har haft min. Jag är säker på att både du och jag är nöjda med det sätt vi växte upp, fast de sätten inte var exakt lika.
   Sedan måste jag fråga dig, ifall man är blyg inför nya människor och inte vill säga något vid matbordet, är det fel på att vara blyg? Jag säger inte att det är så det är, jag säger bara att det kan finnas flera förklaringar till att ett för dig främmande barn beter sig på ett sätt du inte känner igen.

   Alla fosterhem och jourhem är inte bra per automatik. Men det är sannerligen inte alla biologiska hem heller.
   Själv är jag innerligt glad åt att jag blev omhändertagen som liten, för mitt liv är fantastiskt, jag har fått en god uppfostran, möjlighet att läsa vidare på universitet eftersom jag fick växa upp i ett hem där det uppmuntrades med studier och dessutom fick jag alltid hjälp och stöd av mina fosterföräldrar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s