För mig är det en demokratisk skyldighet att rösta. /Michis

Jag tycker liksom som så att om man inte röstar så ska man inte gnälla sen på hur jävligt det är ställt heller.
Jag medger villigt att jag inte har full koll på precis allt som rör valet till Europaparlamentet, men jag har ströläst lite om det hela och bestämt mig för att rösta och på vad och vem med, då jag vill kryssa en kandidat.

För mig personligen så är det inte bara en rättighet att rösta, det är i det närmaste en skyldighet. Jag har röstat i varje val jag haft möjlighet att rösta i och känner därmed att jag får gnälla på nuvarande regering, då det inte är mitt fel att det är just de som regerar då jag inte röstade på något av den skenheliga alliansens partier.

Men hur som helst – vi har möjligheten att rösta till Europaparlamentet och vi har valmöjligheten att låta bli.
Själv tänker jag dock rösta. Så krångligt är det ju ändå inte.
Hoppas ni vill göra det ni med. Rösta alltså – sen får ni rösta på vad ni än känner för.
Jag menar, det vore ju genant om fler röstar i ESC-finalen än i valet till Europaparlamentet?
Eller?

Annonser

Om Michaela Leo

Jag kan försöka vara trevligare om du kan försöka vara smartare. Deal?
Det här inlägget postades i Michaelas tankar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

50 kommentarer till För mig är det en demokratisk skyldighet att rösta. /Michis

 1. Carina skriver:

  Tack för tipset.Carina

 2. http://eko-eko.blogspot.com skriver:

  Idag börjar vi rösta:)

 3. Badaren skriver:

  Pirat såklart…Mer pirater åt folket!

  • Michis skriver:

   Mjaaaa… Jag gjorde det där partitestet och de tyckte att jag var pirat vilket jag tyckte var lite konstigt, men det kan väl bero på att jag tycker att integriteten är viktig i och för sig.Som sagt, man får rösta på vad man vill, men jag tycker inte att man ska klaga på EU-parlamentets beslut om man inte röstat alls. 😉

 4. Carina skriver:

  Är det möjligt att du vet hur man får till själva toppen på bloggen med om man vill ha en egen bild där?

  • Michis skriver:

   Tror det beror på stilmall och så där, men det finns nånstans bland inställningarna när man redigerar sin stilmall att man kan ladda upp sin egen bild, både till vänster och ovanför. Jag är dock rätt kass på att förklara!

 5. Åsa skriver:

  Jag skrev min bloggadress i min ort, under profilinställningarna inne på snack.Så det är därför min bloggadress står efter mitt namn, :DOch det jag tycker är underligt vad gäller människor som inte röstar är att de ofta säger att de inte röstar för att de är missnöjda.Men vad de inte fattar är att de genom att inte rösta visar på den exakta motsatsen, nämligen att de är nöjda.För politiker tar inte det som missnöje att folk inte röstar.Om man verkligen vill visa sitt missnöje då röstar man blankt, det är enda sättet att verkligen visa att man använder sin rösträtt men att man inte anser att det finns något parti som förtjänar min röst.Gällande bilder i bloggen – När man väljer en stilmall så finns det även en kategori som heter editera stilmall (tror jag) och klickar du där så får du upp möjigheter att ladda upp bilder på olika ställen i bloggen, som t.ex topppen.

 6. Inger skriver:

  Jag har också alltid röstat. Uutom då i ESC. Däremot i valet om vi skulle vara med i EU: ”Skyll inte på mej jag röstade ‘nej'”. Men nu är vi med och det är bara att gilla läget 🙂 Det är bättre att där sitter någon som någotsånär delar mina åsikter än att där sitter ännu fler högerpartister.

 7. Roger skriver:

  Självklart ska man rösta! :)R.

 8. Madonnan skriver:

  Jag tänker också rösta. När är det….?Kram

  • Michis skriver:

   Du ska få hem röstkort nu i faggorna, om du inte redan fått det. Kasta inte det!Valdagen är sjunde juni, min vallokal är öppen 8-21 på valdagen, men det går ju utmärkt att förtidsrösta.Mer info finns på http://www.val.se

 9. Transparent skriver:

  Ja, det är en skyldighet – demokratin bygger ju mycket på det och vi ska vara glad att vi fortfarande har något att folkrösta om (det är ju snålt med sådant nu mera). Och känner man sig inte insatt så kan man rösta blankt.

 10. vy skriver:

  Klart som korvspad att man skall rösta.Bra om det kunde gå via nätet.Många vågar sej inte ut bland folk tror jag.Det kommer,det kommer.Äsch ,jag tänker nog fel.Trevlig afton /Vy

  • Michis skriver:

   Fast man kan ju poströsta i alla fall om jag läser rätt. :)Numera kan vi ju deklarera via nätet, tror nog att det kommer att bli något liknande för att rösta med i framtiden!Ha en trevlig kväll du med!

 11. Sottis skriver:

  Håller helt med!!! Om man inte röstar så ska man inte heller sen komma och gnälla. Då har man avsagt sig den rätten. Det går alltid att rösta blankt om man inte gillar något parti.

 12. Anders skriver:

  Eftersom jag inte gillar hur det demokratiska systemet fungerar så har jag tagit ett aktivt val att inte rösta. Många anser att man då borde rösta blankt, men gör man det så blir ju det bara en protest mot att man inte hittat ett parti som man önskar stödja. När Sverige inför ett system liknande det dom har i Schweiz med fler folkomröstningar, speciellt på lokal nivå så ska även jag rösta. Makten åt folket, inte åt folkvalda!

  • Michis skriver:

   Jadu, men hur ska vi någonsin kunna införa ett sådant system om ingen driver frågan demokratiskt för att alla som tycker som du väljer att låta bli att rösta?

 13. Arrami skriver:

  …givetvis ÄR det en demokratisk skyldighet att rösta!

 14. Åsa skriver:

  Anders : Om valdeltagandet är lågt i valen så finns det ingen anledning för politikerna att ordna fler folkomröstningar eftersom folket ändå inte går och röstar.Ser politikerna att nästan alla går och röstar, så ser de även att intresset är högt och då ökar chanserna att fler folkomröstningar kommer till.Att rösta blankt är betydligt mer än att bara visa missnöje mot ett parti, man visar att man använder sin rösträtt bland annat.Allt du gör när du inte går och röstar är att visa att du inte bryr dig, och varför skulle politikerna ordna fler val åt medborgare som ändå inte bryr sig…Vill man ha till en ändring så får man anstränga sig lite också

  • Michis skriver:

   Åh, för en gångs skull så tyckte jag ändå att jag svarade lite rappt och koncist! :DMen som vanligt så utvecklar du resonemanget så det blir glasklart, det tackar jag för!

 15. tengileye skriver:

  å andra sidan kan det ju också vara så att folk inte går och röstar för att de faktiskt inser hur lite det betyder= dryga 6 miljoner ska rösta fram 18 stycken som i sin tur betyder styvt 2% av eu-parlamentetBetydelse och viktigt?Jo tackOch när det väl är något som engagerar folk så tycker politikerna att det är deras beslut att rösta åt oss- särskilt i de frågor som vi tycks tycka betydligt annorlunda än vad de gör; de har ju blivit brända ett par ggr nu så det lär väl dröja innan det blir en folkomröstning där de inte är säkra på hur det blir

  • Michis skriver:

   För mig är det väldigt viktigt att så många av dessa arton stycken är så bra som möjligt. Samt att man inte röstar in folk som sedan inte gör något i EU-parlamentet förutom att casha in lönen.Men återigen, det går utmärkt att rösta blankt om man inte gillar det, då visar man ju att man inte tycker att det finns något bra att rösta på!

 16. tengileye skriver:

  Dessutom så är de ju själva hittills ganska så duktiga på att inte närvara vid voteringarna, eu-parlamentarikerna- upp till en 30% frånvaro… Dock inte lika illa som Mona Sahlin i riksdagen med en 3% voteringar

  • Michis skriver:

   Vad bra att du har den statistiken, varifrån har du fått den? Vore himla skoj att se hur ”min” kandidat ligger till i närvarolistan i EU-parlamentet.Eller är det EU-parlamentariker från alla länder?Nu hittade jag vad gällde EU-parlamentet och konstaterar tillfredsställd att ”min” kandidat har haft en 86%-ig närvaro sedan år 2004.Jag har full förståelse för att det kan vara svårt att ha hundra procent närvaro på alla jobb, så jag känner mig nöjd med hennes insats.

 17. Anders skriver:

  Eftersom ingen aktivt driver frågan om att förändra demokratin från nuvarande läge till en mer direkt demokrati så finns det inget alternativ för mig att rösta på, därför väljer jag att avstå från att rösta. Hade jag varit politiker så hade jag drivit den frågan, men nu är jag inte det… 🙂 Därför klagar jag heller inte på besluten som fattas eftersom folket valt att det ska va på det sättet som det är. Jag tycker bara att det är fel i grunden, och det vet ju alla att ett hus som byggs på en dålig grund blir inte stabilt. Då hjälper det inte ens om det finns bra takläggare… 🙂

  • Michis skriver:

   Nä, men det låter ju rätt bekvämt. Ingen driver aktivt frågan och du är inte politiker så då behöver du inte driva den frågan heller, fast det är så du önskar ha det.Bra där att du inte klagar på besluten som fattas sen i vart fall, eftersom du aktivt valt att inte vara med, det tycker jag är logiskt! 🙂

 18. Anders skriver:

  Åsa: … o för övrigt, visst är det så att politikerna uppfattar ett lågt deltagande i val som att folk visar missnöje. Varför skulle dom annars se det som ett så stort problem att folk inte röstar!?

  • Michis skriver:

   Nja, jag håller nog med henne om att det snarare verkar som att soffliggare är lata, inte missnöjda. ;-)Men det är ju en ren åsikt det.

 19. Åsa skriver:

  Det är ett en stor skillnad på att se det som ett problem att folk inte röstar och att ta det som att folk är missnöjda.Problem är det självklart då människor inte förstår värdet eller funktionen av en demokrati där makten utgår ifrån medborgarna.Det är inte missnöje, utan endast lathet och okunskap om hur demokrati fungerar och värdet av ens rösträtt.Missnöje visar man inte genom att vara passiv, snarare är det så att det krävs mer aktivitet för att visa missnöje än sin belåtenhet.Och politiker är alla som är intresserade av hur samhället fungerar och är uppbyggt, politiker är alla som har en åsikt.Att vara politiker är inte samma sak som att sitta och arbeta i ett gammalt hus i Sthlm.

  • Michis skriver:

   Nä, jag är rätt nöjd med att inte behöva ta beslut i alla de över fyratusen motioner som inkommer till riksdagen varje år. Till att börja med för att jag inte har tiden att sätta mig in i alla de frågorna, och därför är jag glad att det sitter folk i olika utskott som har tid att sätta sig in i det och som sedan föreslår vad man ska göra, rösta ja eller nej – så att jag slipper fundera kring precis allt som ska beslutas så högt upp.Jag har ju svårt att bestämma mig för vad jag ska äta till middag dagligen, liksom…

 20. tengileye skriver:

  Fast det är väl ändå knappast att ha makt att få rösta EN gång vart fjärde eller vart femte år?Det enda som händer i princip är att det byts lite folk i riksdagen annars så är det buisness as usual

  • Michis skriver:

   Nästa val till riksdagen är nästa år, tredje söndagen i september.Och att döma av vilka idioter det var som fick ”förtroendet” att regera den här mandatperioden så kan du ge dig fan på att jag tycker att det gör skillnad ifall vi byter ut lite folk i riksdagen!Ursäkta svordomarna, men jag är fortfarande fascinerad över att det inte är det partiet som fick flest röster i valet som är regeringsbildare.

 21. Anna skriver:

  Jag håller med dig som fan!Men ändå, det är SÅ SVÅRT att sätta sig in i skillnaderna!!

  • Michis skriver:

   Jao. Fast lite av ens demokratiska skyldighet är det ju också att försöka sätta sig in lite. Som det påpekas här ovan, det är ju inte så ofta det är val, så vi borde ju kunna hinna med det någonstans?

 22. Anders skriver:

  Åsa: Att jag har tagit det aktiva beslutet att inte rösta bygger varken på okunskap eller lathet, även om det är den allmänna uppfattningen om folk som inte röstar. Hur andra resonerar som avstår låter jag stå för dom, jag vill bara visa på att det inte automatiskt är av dessa orsaker som valdeltagandet är lågt.För övrigt, att vara politiker och intresserad av politik och hur samhället fungerar är inte samma sak. Behöver du mer förtydligande så kan du ju alltid läsa på här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Politiker. 😉 Politiker är dom som arbetar på ett eller annat sätt för att förändra hur samhället ska se ut, och det gör ju inte jag (om man bortser från en eller annan blogg-kommentar) så därför kallar jag mig inte politiker.

  • Michis skriver:

   Men det jag inte förstår är att du anser att makten ska ligga hos folket, men du som en del av folket vill inte jobba för att ha någon makt.Hur är det då tänkt, tycker du?Vill du att politikerna ska jobba för att makten ska återgå till folket?Hur ska de veta att det är det som deras väljare vill när de avstår från att rösta eller att delta i politiska sammanhang?Jag förstår bara inte riktigt resonemanget?Jag menar, du har ju sagt att du avstår från att rösta för att du anser att den typ av demokrati vi har i dag ger makten till de folkvalda, men samtidigt så vill du inte alls arbeta för att det ska vara mer direktverkande demokrati?

 23. himlen är trasig skriver:

  Klart man ska rösta, även om man bor i ett land där det bara går att rösta på ett parti, Ja, det är ju ändå lite festligt att få känna sig lite viktig i rymden.

  • Michis skriver:

   Haha, i såna länder där det bara finns ett parti så brukar det partiet få sisådär 110% av rösterna. Men helt ärligt, det handlar inte om att känna sig viktig, det handlar helt enkelt om att det är dumt att klaga på EU-parlamentarikerna som fattar beslut om nya EU-lagar och grejer om man skitit totalt i att vara med och rösta in dessa EU-parlamentariker. De är ändå där, de pratar med varandra, de gör sitt bästa för att sälja in sina åsikter.Inte sjutton vill jag vara med och skicka ner vilken tomte som helst – jag vill kryssa en kandidat som jobbat med Transportfrågor inom EU och som jag vet gjort ett bra jobb där tidigare. 🙂

 24. Anders skriver:

  Nej, som jag redan skrivit så är ju inte jag någon politiker som orkar lägga ner tid och engagemang på att förändra samhället, men skulle någon som arbetar med politik driva den linjen så skulle den få min röst.

  • Michis skriver:

   Jag har sovit sisådär två timmar i natt på grund av att vår älskade son varit vaken, så jag är lite trögfattad.Du vill ha ett direktdemokratiskt system där folket får bestämma direkt istället för att rösta in folk (politiker) som jobbar för dem och bestämmer i frågorna.Men du orkar inte lägga ner tid och engagemang för att förändra samhället, utan anser att det är politikernas jobb.Samma politiker som du vill ska driva linjen att de inte ska jobba längre, utan istället ha en direktdemokrati?Förlåt, jag hänger verkligen inte med i hur du tänker att det ska gå till bara, för om du inte orkar lägga ner tid och engagemang för att sätta dig in i den enda frågan och driva den, hur ska du som privatperson i så fall i en direktdemokrati orka med att sätta dig in i och driva flera tusen frågor om året?Riksdagen hanterar ungefär 4000 ärenden om året. De som vi valt in för att göra jobbet åt oss sitter i olika utskott som behandlar ärendena så att man inte ska behöva sätta in 349 personer i alla de 4000 ärendena, utan man specialiserar sig.Njäää… Systemet som det ser ut idag är inte perfekt, men så länge det finns folk som resonerar som så att de själva inte orkar lägga ner tid och engagemang på att förändra samhället själva så är jag glad åt att vi trots allt har möjligheten att välja in folk i riksdagen som uppenbarligen vill jobba med det ändå.För annars tror jag att det inte skulle hända särskilt mycket om vi skulle behöva folkomrösta om fyratusen ärenden per år, eller fler för den delen – varje gång någon tycker något så ska det upp till folkomröstning.Verkar ju otroligt tidsödande.Eller?

 25. Anders skriver:

  Egentligen tror jag inte att det är så svårt att varken förstå eller sätta sig in i, om någon skulle driva en politisk linje för att samhället iaf ska ta steg bort ifrån det system vi har idag så skulle den personen kunna få min röst. Om man sedan skulle flytta ner besluten, i så stor utsträckning som möjligt, till lokal nivå så skulle jag gärna engagera mig. (och jag tror inte jag är ensam om att tycka att allt för mkt styrs uppifrån)Sen blir det ju naturligtvis inte 4000 folkomröstningar per år, man behöver ju inte driva allting till sin spets, utan förstå att saker och ting skulle få organiseras annorlunda mot hur det är idag.Att lämna över sin röst till någon som arbetar politiskt med att fatta beslut åt en låter i mina öron iaf som ett betydligt mindre engagemang än vad det skulle vara om man själv fick vara med och verkligen känna att ens röst räknas. Smidigt att bara behöva rösta en gång vart fjärde år istället för att behöva ta nåt mer personligt ansvar.Sen skulle ju folkomröstningarna naturligtvis kunna se ut och omfatta väldigt skilda saker, t ex nationella för stora övergripande frågor, ända ner till kvartersomröstningar om dom som bor där tycker att det ska byggas ett nytt dagis eller inte. Hehe, nu kom jag på mig själv med att nästan känna mig engagerad, bäst att jag lägger ner innan jag plötsligt blivit indragen i nåt jag inte vill ödsla tid på. 🙂

  • Michis skriver:

   Det är väl mest det där att du skulle kunna tänka dig att rösta på en politiker som driver frågan om att politiker inte ska driva frågor som jag inte hänger med i, antar jag.Grejen är ju den att systemet som det är idag trots allt fungerar ganska bra. Är man inte intresserad så röstar man inte överhuvudtaget, är man väldigt intresserad så engagerar man sig i ett politiskt parti och så har vi alla skalorna där emellan.Som sagt, för mig är det en demokratisk skyldighet att rösta. Men jag förstår att det finns de som tycker att det är andras jobb att engagera sig. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s