Minns ni "Håll Sverige Rent!"-kampanjen? /Michis

Jag blir ofta rätt så sur när jag använder vårt miljörum i vårt boendeområde.
Visst, man kan kalla det soprum med, det går utmärkt, för det är det det är.

Trots uppmärkning om vad som ska vara i vilka behållare så är det tyvärr så att det är få som förstår vad som ska vara var ändå, tydligen.

När jag var där inne i dag så låg det bland annat ofärgat glas i grovsoporna. Helt och fint, visserligen, men även ett prydnadspäron i genomskinligt glas går att lägga i behållaren för ofärgat glas, inte helt oväntat.
I grovsoporna låg också en leksaksbok som låter, men antagligen hade det där medföljande inbyggda batteriet slutat fungera. Jag flyttade den till elektronikskrot, där den hör hemma. ”I allt som rör sig, lyser eller låter, finns ett batteri som ska lämnas åter.”, ni vet.

Hade inte Leo sagt åt mig på skarpen att sluta sopsortera andras sopor så hade jag väl fortsatt hela dagen. Det är få saker som retar mig så mycket som det där med skräp, nämligen.
Det är väl en sak att man inte tar hem allt skräp man ser för att källsortera det, men det går utmärkt att åtminstone lägga det i närmaste papperskorg enligt följande schema:
En enkel manual för dummies.

Länktips för dig som funderar kring det här med sopor och återvinning –
Myter om återvinning och källsortering.
Håll Sverige rent visar hur det ser ut uppifrån i glasreturbilen.

Tips till dig som läser min blogg:

Om du röker – införskaffa en liten plåtask att lägga dina fimpar i tills du kan kasta dem i en papperskorg.
När du fimpar så försvinner inte fimpen magiskt från marken – den ligger kvar där bra länge innan den lösts upp. Det tar mellan ett till fem år innan fimpen försvunnit, så fundera gärna på hur många fimpar du tillverkar på ett till fem år och räkna på hur många kilo fimp du skapar på den tiden. Smått skräp som fimpar är också skräp.
I övrigt ger jag blanka fanken i huruvida du röker eller inte, bara du inte skräpar ner på backen.
Gäller naturligtvis även snusare…

Om du inte ser någon papperskorg – vänta tills du ser en.
Det är för mig obegripligt hur det kan vara så enkelt att köpa en chokladbit och knata runt med den i fickan i ett par timmar, men så fort innehållet är uppätet så blir omslagspapperet något man kan kasta på backen, för det är för jobbigt att släpa på tills man ser en papperskorg?

Resten kan ni själva läsa er till på http://www.sopor.nu/
Tack på förhand förresten, jag räknar ju kallt med att bara för att ni läst det här blogginlägget så hör ni och lyder.
😉

Banner från sopor.nu

Annonser

Om Michaela Leo

Jag kan försöka vara trevligare om du kan försöka vara smartare. Deal?
Det här inlägget postades i Michaelas tankar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Minns ni "Håll Sverige Rent!"-kampanjen? /Michis

 1. Axemia skriver:

  jag har samma problem där jag bor, folk är hopplösa Matsopor släng hej vilt i pappersinsamling allt blandas i alla conteinerna Jag blir galen på grannarna i området Jag känner mig som en sop polis

  • Michis skriver:

   Jag kan tycka att om man nu verkligen inte orkar, nä, fine, släng allt i Brännbart åtminstone, men släng inte matsopor i pappersinsamlingen eller blandat sopinnehåll i återvinningskärlen.Det är du och jag som är soppoliser, man får vara det. 😉

 2. Maria_Anna skriver:

  Haha :), härligt att se att fler tänker som en annan! Men säger man till folk i ens närhet om det här så är man larvig… enligt dem.

  • Michis skriver:

   Hellre larvig och jobbig och nån kanske tänker till än att titta på och tiga still och folk tänker att det ändå inte är nån som bryr sig, så varför ändra vanan?

 3. Inger skriver:

  Bra jobbat och tummen upp!

  • Michis skriver:

   Tack!Jag mailade min hyresvärd och påpekade att de helt kostnadsfritt kan beställa informationsdekaler där det utförligt står vad som ska ligga i vilken behållare. Informationen finns på svenska, engelska och tyska.Gratis. Hoppas de tar till sig mitt förslag.

 4. NiklasX skriver:

  Tyckte jag såg dig skymta förbi i det program du sagt du ska vara med i. Vilket avsnitt blir det? Kan du svara i min blogg så är du super eller maila niklas73@passagen.se.

 5. sarahmara skriver:

  det blev en tumme!! jag sorterar och gör mitt bästa för att göra det rätt!Kramar/sarah

  • Michis skriver:

   Tack för tummen!Idag sorterade jag upp färgat och ofärgat glas. Bild och text är tydligen inte nog med information för vissa, dessutom hade de ställt glaset i returkärlen utan att sortera dem, samt i plastpåsar och dessutom blandat med aluminiumburkar samt plastflaskor.Jag fick psykbryt och sorterade upp det.Inte mitt jobb, nä, visst. Men nu gjorde jag det ändå.

 6. Ninapinas skriver:

  Finnns väl ingen vits med att sortera om man gör fel?Eller?Jag blir också skitförbannad på sådant slarv. *mutter*

 7. Islandsmamman skriver:

  Fast jag återvinner inte längre papper. Inte efter att jag fick reda på att det transporteras ned till hamnen. Med båt till Tyskland. Med lastbil till nån återvinningscentral. Inte bara betalar vi med dyr valuta för det. Det KAN inte vara miljöeffektivt att trasnportera skiten med en dieselmotor över Nordsjön…:-/

  • Michis skriver:

   Det verkar osedvanligt osmart. Men jag antar att allt papper även fraktas till Island på samma sätt? E-böcker? 😉

 8. nenne_bl skriver:

  Vi har två tunnor vid fastigheten. En för brännbart och den andra för övrigt. När soporna hämtas blandas de iaf.

  • Michis skriver:

   Brännbart och övrigt?Det var inte någon vidare sortering det, inte. Om ni blandar glas, metall, papper, plast, pappersförpackningar, elektroniskskrot och miljöfarligt avfall i ena tunnan och sen övrigt brännbart i andra så är det ju ingen större vits… Någon måste ju sortera upp allt ändå.

 9. nenne_bl skriver:

  När de tömmer på tippen finns nästan allt som du räknade upp med i en enda blandning. Sist låg det ett rådjurskadaver också.Elektroniken samlas separat. Folk slänger faktiskt glas och plåt hej vilt i tunnorna.Tack och en stor kram till dig Michis /nenne

  • Michis skriver:

   Ja, så vill man ju inte ha det. Här är de rena sopfascisterna på returpunkterna, många som blir irriterade över att de får skäll när de kommer och lägger saker fel, men det är ju just för att allt inte passar som deponi (traditionell ”tipp”).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s