Arbetare förr och nu… /Michis

Jo, ni förstår, facket håller i en utbildning för fackligt förtroendevalda, så vi satt inne på Marieborg igår och missade väldigt fint väder och lärde oss mer om historien bakom facket samt vilka lagar som tillämpas idag.
Oerhört intressant och en smula tankeväckande må jag säga.

Jag menar – 1897 grundades Transportarbetareförbundet, dit jag tillhör. Det är ett tag sedan.
Så länge sedan att arbetare inte hade någon rätt att organisera sig, så länge sedan att det var förbjudet för dem att strejka, rösta och på annat sätt ta del av demokratin.

Ändå organiserade de sig. Tolv timmars arbetsdagar med usel lön, arbete även på lördagar, en dag ledigt i veckan, knappt tid nog att hinna supa upp lönen och slå på frugan och tillverka en unge till innan det var dags att jobba igen – ÄNDÅ organiserade de sig!
De hade en vision om att förändra samhället, arbetslivet och sin egen fritid och kom fram till att jo, det gick nog att göra om alla jobbade åt samma håll!

Här med facit i hand så vet vi att de lyckades. De fick åtta timmars arbetsdag, både lördag och fredag ledigt, möjlighet att åka iväg på semester på sommaren, rätt att arbeta fackligt på arbetstid, rätt att studera utan att bli av med anställningen och många, många andra saker.

Såna saker som vi idag tar för självklara. Det har ju ”alltid” varit så. ”Alltid” i det här fallet är kortare tid än vad de flesta kanske tror. Men hur som helst…
Det är inte självklart.
Och det är aldrig nog.

Redan idag noterar vi att övertidsberget växer, samtidigt som folk går arbetslösa. Man skulle kunna tro att det vore bättre att ta in fler anställda när man får flera personer med mer än 200 timmars övertid, men icke då.
Det är ju så dyrt att ha arbetare anställda.

Jo, det är ju det. Vi är dyra, vi arbetare, när vi säljer vår tid. Det trygga med kollektivavtalet är att arbetsgivaren vet exakt hur mycket vi kostar, samt att vi avsäger oss rätten att strejka under tiden avtalet pågår.
Det ”dumma” med kollektivavtalet är att vi är skyddade mot saker från arbetsgivarens sida, som oväntade lönesänkningar och indragningar i avtalet vad gäller semester och arbetstidsförläggning och annat.

Själv gillar jag kollektivavtal. Enade vi stå, söndrade vi falla.
När vi människor sätter den sidan till kan vi göra mycket.
Tillsammans.
Det tycker jag är himla fint.

Men jag tycker en sak är himla konstig. Med all rätt till ledig tid vi har idag så har vi ändå inte tid att engagera oss i fackliga frågor.
En del gör det, som tur är. Men många, många tycker att det tar för mycket tid. Man orkar inte. Man hinner inte. Det är ju ett bra program på TV och så där.
För all del – jag förstår er. Jag håller med. Jag tycker också att det går bra program på TV, jag har också förhinder med två små barn där hemma och jag gillar med att sitta framför datorn och knacka.

Fast nu är det ju så att på de där tråkiga mötena där det står fackligt engagerade personer och pratar, där tas det beslut. På riktigt alltså. Det är inte hittepå. De besluten kommer att påverka alla som arbetar inom branschen, oavsett om de är med i facket eller inte.
Därför är det dyngviktigt att ta sig tid lite då och då och säga sin åsikt på de där mötena. För om man inte går dit och inte säger vad man tycker så är det ju inte någon annan som kommer att prata för en.

Mitt råd är alltså samma som det varit sedan fackföreningarna startades:
Gå på möten. Säg vad du tycker. Använd din rätt att rösta om du är medlem.
För den som ligger hemma på soffan och knyter näven – får inte vara med och bestämma.

Annonser

Om Michaela Leo

Jag kan försöka vara trevligare om du kan försöka vara smartare. Deal?
Det här inlägget postades i Michaelas tankar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Arbetare förr och nu… /Michis

 1. T- skriver:

  Det tråkigaste med att jobba fackligt är attityden ”ni får fixa” när facket inte är ett ”ni” utan ett ”vi”Annars är det hur intressant och givande som helst. Kepp it up

  • Michis skriver:

   Visst är det väl för underligt? ”Facket får fixa det där…” ”Men du är väl medlem?” ”Joo?” ”Då är ju du också facket. Låt oss ta tag i det och fixa det tillsammans!”

 2. Brain Seltzer skriver:

  Det är helt riktigt att vi egentligen har mer tid idag, men engagerar oss mindre i dessa frågor. En anledning är att läget är inte så akut idag, vi har det ganska bra och många av oss är nöjda. En annan sak är att vi har annat för oss på fritiden idag än för 50-100 år sedan. Helt andra sociala kontakter, männen (För det var männen som organiserade sig) tar större del av arbetet med familjen och för många så är resvägen till jobbet längre än kanske på den tiden när de flesta bodde där de jobbade. Eller jobbade där de bodde?Många fackföreningar slår på stora trumman idag för saker som de flesta upplever som banala eller mindre viktiga. Det vi idag, eller de flesta av oss idag fokuserar på är lönen i rena pengar och där har i princip staten gjort så att vi få mer pengar i fickan än vad facken har gjort. Men förbunden är viktiga, men inte på samma sätt. Frågan är hur långt man kan driva frågan om arbetstid till exempel. Arbetsmarknaden är inte längre nationell eller lokal. Den är global och att då tvinga ner arbetstiden med bibehållen lön när konkurensen inte bara är från grannkommunen utan från asien och ryssland är inte rimligt. Bara ett exempel.

  • Michis skriver:

   Jag håller i och för sig inte med om att staten sett till att vi får mer pengar i fickan än vad facket har gjort. Sveriges minimilön är 0 kronor. Noll spänn. Inte ett skit.Tack vare fackliga avtal så har vi minimilöner hos arbetsgivare som är bundna till de fackliga avtalen.Och nog sjutton är det alltid rimligt att arbeta för bättre villkor för ALLA arbetare – det är därför facket samarbetar internationellt. Återigen.Enade vi stå, söndrade vi falla…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s