Yrken som inte lär flytta utomlands och som faktiskt behövs.

Vi har ett litet bekymmer i dag, som läget är. Våra skolor får pengar för hur många elever de har. De får fler elever om de erbjuder utbildningar som ungdomar tycker är roliga. Som frisör, nagelteknologi, hästskötarkurser och så vidare.
Det lilla problemet är att Norrköping drunknar i florister, frisörer, nagelfixare och förhoppningsfulla hästskötare. Den reella arbetsmarknaden för hudterapeuter, frisörer och liknande yrken är urusel. Det finns redan för många utbildade som söker arbeten. Det man utbildas för är en långvarig karriär som arbetslös – eller att komma ut efter skolan och behöva fortsätta plugga direkt till något annat.

Vad vi behöver är fler undersköterskor, speciellt med specialistkompetens mot geriatri – åldringsvård. Våra gamla kanske skulle vilja bo på spanska solkusten tills de trillar av pinn,  men så ser det ju inte ut i verkligheten, utan de behöver tas om hand och med tanke på att vi får en högre genomsnittsålder så är det som det är. Som undersköterska kommer du hitta jobb så länge du vill ha det, kanske mest via påhugg , timvik och annat i början, men får man väl bevisa hur duktig man är finns det jobb att få, i vart fall.
Sedan är det som det är med låga löner, det är där vi kan gå in och försöka få en bättre status på yrket.

Vi behöver dessutom förskolelärare i mängder, gärna även där med specialpedagogikkompetenser. Montessoriförskolorna i Norrköping vore själaglada åt fler Montessoriförskolelärare att anställa, till exempel. Det är oerhört svårt att övertyga föräldrar om att skicka iväg ungarna till Polen på morgonen nämligen, oavsett hur billiga polska barnflickor sedan må vara.

Det bästa är väl om vi tänker lokalt. Vad är billigast i längden att göra lokalt, vad kan vi klappa oss själva på axeln över att ingen annan gör bättre än vi?
Tillverkningsindustrier i låglöneländer är svåra att konkurrera med när det gäller textilindustri, för bomull har vi svårt att odla. Lin, möjligen, men nja… Så det är klart att vi får skippa textilindustrin. Det kan dock vara värt att tänka på att textilindustrin idag leder till att våra kläder ofta produceras med hjälp av undermåliga arbetsförhållanden och med miljöförstöring som följd…
Nåja, det var en bisak det.

På tal om bisak, svensk lokalproducerad honung är fantastisk. Tyvärr är det i princip omöjligt att ha biodling som annat än bisyssla. Själv betalar jag gärna för min svenska, näroproducerade, rena honung, men jag ser ju hur det ser ut i butiken, folk tar den billigare ”honungen” som är utblandad med glukos och annat tjafs, för att den är billigare. Nåja, det är deras val.

Egentligen är ju allt politik. Att medvetet, i vardagen, fatta beslut som gynnar den plats där man bor så mycket som möjligt, om man nu gillar den plats där man bor då, vill säga.
Jag antar att jag inte kommer att se Norrköpingsodlat kaffe i någon närmare framtid, nä, okej, men om jag vill baka kakor till kaffet kan jag välja det närproducerade mjölet från Orga kvarn istället… som ett exempel.

Är det något jag verkligen avskyr så är det attityden: ”Äh, men så är det, det är bara att gilla läget, för det går inte att göra något åt det.”
Jaha du. Med den attityden så kan jag ju meddela att det är helt korrekt. Om man nu vägrar att lyssna på sånt skitsnack och faktiskt gör något och om så många som möjligt gör det, då blir det skillnader, kan jag tala om.
Det går att förändra världen. Vi gör det hela tiden. Och om vi tillsammans enar oss om att förändra den till det bättre, för oss alla, i det långa loppet – så vore väl det tämligen utmärkt?

Annonser

Om Michaela Leo

Jag kan försöka vara trevligare om du kan försöka vara smartare. Deal?
Det här inlägget postades i Funderingar, Norrköping. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Yrken som inte lär flytta utomlands och som faktiskt behövs.

 1. Islandsmamman skriver:

  Du är så jävla BRA!
  🙂

  Jo vi kan kanske inte förändra hela världen men vi KAN och vi BÖR göra vad vi kan för att förbättra den. Faktiskt. Det är vår förbannade skydighet att tänka utanför ramen av vårt eget soffhörn och vad som passar MIG just NU.

 2. Bengt skriver:

  Biodling som bi-sak… h0h0… buuh! 😉

  Några jobb som undersköterska dräller det inte av, jag är tillsammans med en (specialiserad och duktig) och Östergötland är RIKTIGT dåligt som uska. Hon säger att varsomhelst annars i Sverige skulle hon kunna få fast jobb rakt av men inte här. Timvik, ja som du säger, det finns men att utbilda fler just nu skulle bara förvärra krisen iaf lokalt för de som hankar sig fram med såna temporära osäkra inkomstkällor.

  Problemet med höjda löner är ju att 1) konkurrenskraften minskar om vi pratar yrken/produkter som vi exporterar vilket ger mindre pengar in till landet, pengar som ska finansiera ännu högre löner? 2) företag har än mindre råd att anställa än vad de har idag. 3) inflationen rasar iväg för att ytterligare spä på den nedåtgående spiralen.

  Hur kan höjda löner vara en lånsiktig lösning på någonting? Pengarna växer inte på träd, någon måste tjäna in dom också för att vi ska ha råd med de gemensamma utgifterna. Höjda skatter=minskad köpkraft, höga löner=färre får jobb för företagen har inte råd. Vi har 4-500 000 människor utan jobb idag trots en strålande HÖGkonjunktur! Något är helfel i systemet, don’t you think? Jag kan inte se att det löses genom att vi ÖKAR de gemensamma utgifterna vad jag kan se, men du kanske kan förklara?

  • Michis skriver:

   Vadå, gillar du inte min bi-humor?

   Du må vara tillsammans med en uska, men jag känner flera som påstår att det finns mer jobb för dem än vad de hinner med, så länge de går på påhugg. Inte vet jag vem av dem som har rätt, det jag vet är att inom en tioårsperiod går flera uskor i pension och det behövs nya raska händer som ersätter dem.

   Det är inget problem med höjda löner. Största anledningen är att höjda löner ger mer i plånboken vilket i sin tur gör att mer konsumeras, för både du och jag vet att det sällan är pengar på hög och aktiespekulationer arbetarlöner går till, utan lite extra i vardagen.
   Jag har sagt det förr och jag säger det igen – företag har råd att anställa. De är bara högst ovilliga att anställa någon när de kan få samma arbetskraft betald av staten. Idiotiskt, ska våra gemensamma skattepengar finansiera företagen? Åhå, okej, men varför är det i så fall bättre att finansiera företag än att höja löner? Förklara det?
   Inflationen är väl för låg, så vitt jag förstår det. Bättre för oss vars reallöner ökar, men inte så där superbra i längden?

   Att sänka skatter ännu en gång för pengar som kan finansiera tusentals lärartjänster… Nej.
   Visst har vi många människor utan jobb idag trots den här ”strålande” högkonjunkturen – undrar hur många av dem som hade kunnat få utbildning till andra yrken ifall vi hade satsat på utbildning istället för att sänka skatterna varje år?
   Något är definitivt helfel i systemet. Och det konstiga är ju att du borde gilla det rådande systemet, att döma av det du skriver. 😉

  • Michis skriver:

   Alltså, jag är inte nationalekonom och utger mig inte heller för att vara det – men en sak vet jag – utan löneökningar så avstannar det mesta, inte bara för att ett år med noll i löneökning i praktiken är en lönesänkning då priser på varor, tjänster och hyror etc går upp varje år, utan också för att de där löneökningarna faktiskt är en morot för att fortsätta göra sitt bästa på jobbet. Jag vet att arbetsgivarnas våta dröm är arbetstagare som står med mössan i hand och tackar goa patron för att han är så snäll att han tillhandahåller en arbetsplats åt dem så de inte springer omkring helt vilt och ställer till ofog, men faktum är att det finns arbeten, det finns arbetsgivare som vill ha och behöver bra arbetskraft och det finns arbetskraft att tillgå om vi bara kan satsa på att se till att kompetensen hos denna arbetskraft matchas med de arbeten som finns att utföra.

   Vad är problemet?

  • Michis skriver:

   …och nu tjatar jag vidare, men vad har du för reella förslag själv? Egentligen? Jag ser en massa gnäll och problem, men vad har du för lösning?
   Vill du ha sänkta löner så företagen kan sätta fler i arbete för lägre lön? Jaha, och vad leder det till? Lägre arbetslöshet, säger du då, men vad fan, vem tjänar egentligen på lönedumpningen? Inte är det arbetarna i alla fall. Du kanske gillar tanken på att tio arbetare ska dela på vad som brukade vara en arbetarlön, men jag gör det ICKE!

   Och så är det med det.
   😉

 3. Bengt skriver:

  Vi får nog ta det här över en glass på Halvars istället… orka skriva så mycket i värmen 🙂 Men några korta repliker bara, jag har inte sagt att vi har inflation, jag säger att det leder till det. Jag har heller inte sagt och jag tycker inte att det är en bra idé att staten sponsrar billiga jobb på det sätt man gör nu men faktum kvarstår att det är dyrt att anställa i Sverige, det var det långt före nystartsjobb och allt vad skiten nu kallas. Det är inte hållbart att alla bara ska ha mer och mer hela tiden, vare sig direktörer eller arbetare för vem ska ha råd att köpa våra produkter då? (tänk om arbetarna på Saab gick ner 20% i lön och Saab kunde leva kvar, ingen skulle svälta men alla ha jobb och inkomst kvar för priserna/kostnaderna är Saabs största problem…) Någonstans når den utvecklingen vägs ände. Vad är skillnaden på att sänka skatten för att ge arbetaren mer i plånboken mot att höja lönen förutom att det ena driver inflation?

  • Michis skriver:

   Snabbt svar, för vem orkar skriva långt när man håller på att föda upp nästa generation?
   Jo – att sänka skatten leder till mindre pengar i den gemensamma plånbok som ska täcka bland annat undersköterskors löner – (landstingsskatt exempelvis) vilket i sin tur leder till att det blir högre sparkrav, vilket i sin tur leder till att det blir fler arbetslösa uskor, vilket i sin tur leder till att fler hamnar i bidragsjobb vilket i sin tur leder till fortsatt lönedumpning för vem vill betala för något man får betalt för vilket i sin tur leder till att vi helt plötsligt är tillbaka i det där bidragssamhället som alla verkade vara så irriterade på när det var dags att rösta nu häromsistens – enda skillnaden är att bidragen numera går till de ”stackars” företagen istället för till arbetarna.
   Vi har redan reallönesänkningar, vi har dessutom rakt uttalade krav på lönesänkningar för unga, vilket gör mig förbannad – man ska få lön efter erfarenhet och arbetad tid inom yrket – är man arton år när man börjar och sedan jobbar i tre år så ska man ha samma lön som den som var fyrtio år när de började på samma yrke med samma utbildning och som sedan jobbat i tre år…

   Vi kan ju alltid enas om att vi inte är överens annars. 😉

 4. onth3 skriver:

  Sen har vi ju många av hantverkarna också, deras jobb kan inte ersättas av nåt bolag i Indien..
  Typ elektriker, kyltekniker, andra liknande servicejobb.

  Däremot är jag tveksam till den stora mängd IT-folk som utbildas, vart ska alla jobba?

  Och, det är en stor klunga 40-talister som går ut i (bra…) pension. Känns en smula sunkigt att se sitt pensionsbesked och jämföra med deras. Blir väl att jobb atill man är 70…. hm

  • Michis skriver:

   Ja, att de har billiga rörkrökare i Indien är ju inte någon större tröst när det är stopp i avloppet här i Norrköping och det blir nog fanken dyrare att flyga hit den indiske rörmokaren istället för att ringa en lokal förmåga…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s