Hur man skapar 1500 nya arbetstillfällen i Norrköping…

1. Man ser till att det finns adekvat utbildning, inte bara för gymnasieelever och universitetsstuderande, utan även via yrkeshögskola och yrkesvux.
(Nota bene – jag anser att man även ska erbjuda arbetslösa som behöver spetsa sin kompetens annat – exempelvis ADR-kurs, truckkort eller tyngre behörigheter. Och nej, jag tycker inte att man ska få det gratis och att skattebetalarna ska få betala hela kalaset, men jag är gärna med och betalar en del, så att det blir överkomligt att utöka kompetensen och faktiskt få ett jobb istället för att man inte har råd att ta de där korten och går arbetslös längre än nödvändigt. En kostnad nu eller en större kostnad under en längre tid… Så att säga.)

2. Man ser till att tågen går i tid. Helt ärligt, vi håller på att bli en lika stor infarkt i tågsystemet som Söderköping är i vägnätet. Det är så trångt på spåren att om det hakar sig två minuter där innebär det att tåget får stå och vänta på en lucka där och på slutet är det tramsigt nog så att förseningarna blir stora. Och det är förseningar året om, men på sommaren fryser inte folk nästan ihjäl på perrongen, så då klagar de inte lika högljutt.
Vi bör ha fortsatt täta kontakter i pendlingen mellan Linköping/Norrköping. Inte bara med tåg, utan även med buss.
Själv måste jag ju sitta och åka bil, fastän jag egentligen inte vill, men varför skulle jag frivilligt dubbla eller tredubbla pendlingstiden och kanske inte hinna i tid till jobbet?

3. Man ser till att det finns incitament för företagare att anställa fler personer. Det finns gott om ensamföretagare och företag med färre än tio personer anställda i Norrköping, om var och en av dessa kunde anställa en enda person så skulle vi nästan halvera dagens arbetslöshet. Och ja, jag anser att praktikplatser är ett bra sätt. Under begränsade perioder när man ska pröva på om man passar för ett nytt arbete så är praktik utmärkt. Det är när man faktiskt kan jobbet och vet att det fungerar som det är dags för företagaren att ta det där lilla hoppet och gå över till provanställning som sedermera kan gå över till en tillsvidareanställning.
Jag tycker däremot fruktansvärt illa om de företag där de sätter praktikplatser i system och roterar praktikanter för att slippa ha avlönad personal. Finns det ett behov av extra personal på företaget så gör det, att linda in otrygga anställningsvillkor i någon slags välvilja genom att säga: ”Men vi erbjuder ju en möjlighet att prova på arbetslivet!” (till låg ersättning för den som arbetar) är bara otrevligt.

4. Vi bör även se till att de studenter som pluggar här faktiskt vill stanna kvar i staden. Det görs enklast genom att kunna erbjuda ett trevligt boende nära det mesta – förskola, skola, affärer och annat. Dessutom till en inte helt orimlig hyra.

Det finns mer att göra, det gör det alltid.
Men frågan är var man ska börja egentligen. Överallt på en gång?
Jo, det vore ju trevligt.
Tågspåren bör vi nog försöka komma överens om med de som sitter i Stockholm och bestämmer om hela landets infrastruktur.
Förstår man inte uppåt till att om man vill åka mellan Stockholm och Malmö så bör spårkapaciteten förbättras hela vägen däremellan så gör man ju inte, men det är inte rimligt att varje kommun ensam ska bära kostnaden för tågspåren just där – jag tycker att ansvaret för HELA Sveriges tågspår ska ligga på dem som HELA Sverige varit med och valt ska bestämma.

Nåja, frågan är väl om vi kommer att se några reformer på det området, vi har ju ett parti som tycker att det är viktigare att lägga miljarder på att sänka momsen på krogen än att lägga miljarder på att rusta upp tågnätet…
För det vet vi ju alla, att tåg är inte viktiga, men billigare planka på krogen är en livsnödvändighet…

Annonser

Om Michaela Leo

Jag kan försöka vara trevligare om du kan försöka vara smartare. Deal?
Det här inlägget postades i Funderingar, Norrköping. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hur man skapar 1500 nya arbetstillfällen i Norrköping…

  1. Islandsmamman skriver:

    Om viljan funnes – hos politikerna – så skulle mycket kunna göras. Jag undrar ofta vad som händer på vägen till makten? Eller är det så att de som verkligen har integritet inte vill ge sig in i politiken för att den är smutsig?

    • Michis skriver:

      Viljan kanske finns, men det kommer så mycket annat emellan. Tror jag. Hoppas jag. För de har ju tid att fatta dåliga beslut, tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s