”Facket har spelat ut sin roll.”

Jääääså?

Ja, jo, jag kan till viss del hålla med. Det är svårt för facket att samla de breda massorna nu för tiden.
Jo, det känns förlegat. Det känns urmodigt, gammalt, dammigt och det är svårt att locka folk till fackligt arbete.

Men vet ni vad?

Det är ändå så att det är det där urmodiga, gamla, dammiga, förlegade facket som är motpart till arbetsgivarorganisationerna.

Utan facket är din lagstadgade minimilön noll kronor. 0:-

Du har alltså all möjlighet i världen att arbeta för fullt utan att få något betalt, om det är det du önskar dig.
Nu önskar sig väl de flesta något mer än noll kronor och så länge som de där ”överspelade” fackföreningarna faktiskt bemödar sig om att skriva avtal och förhandla så får vi också lite mer – av den enkla anledningen att vi är starka tillsammans, men om vi går in en och en till arbetsgivaren har vi betydligt svårare att få igenom några krav.

För all del, det kommer alltid finnas de som hävdar att ”Min arbetsgivare är minsann bra, vi kommer överens bra själva!” och för all del, är alla nöjda och glada så är jag med nöjd och glad, så länge ingen har det sämre än vad kollektivavtalet stipulerar.

Nå, var var jag nu.
Jo, facket må vara stelbent och tungrott, byråkratiskt och tråkigt – (även om jag personligen inte känner igen den beskrivningen allt för väl) – och ja, det ÄR gammalt! Jisses, vad gammalt det är! Rötterna i artonhundratalet! Men – utan facket så har vi att välja på att käka blåbär när vi inte kommer överens med arbetsgivaren. För inte en enda reform som kommit hela vägen till lagstadgat påbud har kommit av sig självt.

Nu har vi det relativt bra, därför är det ju lättare att tänka att man skiter i det, det rullar på ändå, men den rätt så otäcka sanningen är som följer: Ger man upp nu så kommer det heller aldrig att bli bättre och blir facket svagt och får det svårt att företräda arbetstagarna på grund av att för få är medlemmar så kommer det att gå bakåt igen. Och det kommer inte att vara ”fackets fel” – det är ju ERT fel – ni som inte vill vara med för ni tycker inte att facket påverkar tillräckligt mycket. Anledningen till att facket inte kan påverka kommer alltid tillbaka till orsaken att vi måste vara många som är medlemmar för att vi ska kunna påverka!

Så är det med saken.
Och det är därför jag till viss del håller med när folk säger att facket är förlegat. För hela idén med att faktiskt rent fysiskt sitta och närvara och bestämma på möten känns ju förlegat i en tid när vi sitter och diskuterar med vänner nära och fjärran via nätet, diskuterar och debatterar framför tangentbordet och slipper bemöda oss om att åka någonstans…
Men – förlegat och omodernt eller icke – nu är det som det är. Vill vi kalla alla medlemmar till ett möte räcker det inte att skapa ett event på Facebook, för många medlemmar har inget Facebookkonto. Alla har däremot en brevlåda och det är därför kallelserna kommer via brevlådan.

Så, nu får det räcka med funderingar för idag.

Annonser

Om Michaela Leo

Jag kan försöka vara trevligare om du kan försöka vara smartare. Deal?
Det här inlägget postades i Funderingar. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”Facket har spelat ut sin roll.”

 1. onth3 skriver:

  Jag kan bara hålla med dig. Sen finns det ju förstås massor att göra för att få facket bättre, men… den grundläggande tryggheten som skapats, har inte kommit på arbetsgivarnas initiativ.
  Visst finns det arbetsgivare som är smarta nog att ta väl hand om sin personal, men å andra sidan desto fler som inte ser människan…

  Många av dem som svär över facket har nog aldrig varit i klorna på en riktig gris till chef…

  • Michis skriver:

   Framförallt tror jag att det är svårare att hävda sina rättigheter och skyldigheter på arbetsplatsen om man är en enda människa som vågar säga något. Det är lättare att sparka en ur personalen än att sparka 500 som tycker likadant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s