”Slaget om Svenskheten” – Ta debatten med Sverigedemokraterna

Anna-Lena Lodenius och Mats Wingborg har gett ut boken jag har lånat med mig hem från jobbets hylla.
Har inte hunnit så långt i den än, men den handlar om Sverigedemokraternas politik och ideologi. Boken gavs ut innan valåret 2010 men mycket är aktuellt än idag.
Speciellt noterbart är ju att SD faktiskt är ett rätt märkligt parti som vill åter till någon form av ”Sverige och svenskhet” som vi faktiskt i princip aldrig haft i realiteten.
Ett Sverige där kvinnan står vid spisen och tar hand om barnen och gör det med glädje då hon är bäst lämpad av naturen att laga mat och torka snor, ett Sverige där alla tittar på samma TV-program, talar samma språk och tycker om samma saker på grundval av att de är ansedda som svenska.

Men så har det väl för sjutton aldrig varit? Okej, vi tittade på samma TV-program på den tiden det fanns en TV-kanal, men skåningar och härjedalingar och gutar har väl aldrig varit riktigt för det där med någon form av rikssvenska och jag kan ge mig attan på att även om man går tillbaka till 50-talets gyllene era så hade folk olika intressen även då, baserat på att individer faktiskt är just individer och inte nödvändigtvis gillar samma saker bara för att de är i samma åldersgrupp, bor på samma ort eller är med i samma idrottsförening.

Nåja. Jag är djupt förundrad över Sverigedemokraternas framgångar, för när man läser deras partiprogram så är ju i princip allt invandringens fel i botten – i de frågor som man nog inte kan härleda till invandringsproblemet så blir det istället så att de vänder kappan efter vinden och tar det som känns bäst i stunden. Tänker närmast på det faktum att de Sverigedemokrater som inte uttrycker partienliga åsikter blir uteslutna ur partiet – för partiet vill inte kännas vid några ”bruna” åsikter, det är ju inte rumsrent – samtidigt som de inte vill erkänna att deras blåa blomma vuxit ur den allra mörkbrunaste myllan…

Nåväl – det ska bli intressant att ta sig igenom den här boken hur som helst.
Det ska dessutom bli intressant att se huruvida ett helt gäng SD-anhängare kommer att komma hit och kommentera ett funderingsblogginlägg sönder och samman.
Jomenvisst.
Ifall de gör det är det säkert invandringens fel det också.

Annonser

Om Michaela Leo

Jag kan försöka vara trevligare om du kan försöka vara smartare. Deal?
Det här inlägget postades i Funderingar. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till ”Slaget om Svenskheten” – Ta debatten med Sverigedemokraterna

 1. Anna skriver:

  Självklart är allt invandringens fel! Det är därför vi äter kåldolmar och har ord som garage och kiosk. Sverige vore ett bättre land utan denna rätt och dessa ord.
  Allvarligt: SD blir farligare ju mer rumsrena de framstår, så ditt inlägg stödjer jag till fullo.

 2. Johan C skriver:

  gällande invandringen som sådan så har den varit stadigt pågående sedan c:a 10’000 år tillbaks. Kom hit en hel del folk på 14-1600 talet. Bl.a Valloner och Tyskar. Sedan kom den stora ökningen efter andra Världskriget och framåt.

  • Michis skriver:

   Jo, och även om man nu om SD:s Jimmie vill hävda att ursprunget till denna diffusa ”svenskhet” ligger i vikingatiden och vikingarnas beteende (lite oklart hur det kan vara typiskt svenskt att rusa sig, åka utomlands och våldta fruntimmer i andra länder, men okej) – så är det ju ändå extra märkligt att deras parti numera insett att det här med rasism är farliga grejer, så de påstår sig värna om kulturell enfald i stället.
   Hmpf.
   Okej, jag gillar surströmming, det gör jag. Men det blir ju lite enahanda i längden.

 3. golfnerden skriver:

  Vi behöver massor av fler invandrare i det här landet.
  Personligen brukar jag dra till med typ 10-50 miljoner.

  Jädrar vilket dynamiskt, roligt, spännande och kulturellt samhälle vi skulle få då.

  • Michis skriver:

   Det är rätt intressant att notera att Sverige är ett av få länder i världen som faktiskt är jäkligt restriktiva med invandringen. Vi avkräver flyktingstatus för den mesta migrationen hit, till viss del går vi också med på arbetskraftsinvandring men annars är det rätt ont om folk som vi låter flytta hit bara för att de känner för att göra det.

   Själv skulle jag önska att vi kunde inse att vi alla lever på jorden, först och främst – det här vi pysslar med i form av stater, gränser, länder, regioner och annat är ju bara ett sätt att göra allt lite överskådligt.

 4. pegbundy skriver:

  kan bara hålla med dig. 🙂

  det är så roligt att ta diskussionen med SD:are och dess likar för deras argument är lätta att skuta hål i ;D

  • Michis skriver:

   Roligt och roligt… Man undrar ju lite hur roligt det kan bli till slut. När man inser att de är allvarliga. Foliehattar, inte visste jag att det var en del av den svenska folkdräkten.

   • pegbundy skriver:

    menar ju inte haha-roligt förstås…. men det finns ett visst nöje i att se dem våndas i en diskussion….

   • Michis skriver:

    Du menar lyteskomik? 😉

    Men ibland blir det ju roligt på riktigt. ”Hur vill ni minska våra koldioxidutsläpp?” ”Öööh, bort med invandrarna så minskar de!”
    ”Hur vill ni utveckla vår internationella politik?” ”Öööh, nån sån ska vi inte ha, bort med den bara!”

    Jomenvisst. 99,8% av mänskligheten har en sak gemensamt och det är att de inte är svenskar. (Exakt siffra kan ju säkert diskuteras, men du vet.)
    Håhum.

 5. Islandsmamman skriver:

  At försöka förstå hur de tänker ger mig huvudvärk. Som svenskhet. Vad är det? Och vid vilken arbiträr tidpunkt börjar Sverige som land?

  • Michis skriver:

   Ja, du förstår att ”svensk” är något som Sverigedemokraterna inte riktigt kan förklara vad det är. De hänvisar till att man bara ”vet” när någon är svensk. Zlatan till exempel. Han är ju inte svensk. Och eh… Ja… Svenskhet är tydligen att gilla röda stugor med vita knutar, älgar och att äta sillmackor. Jag drar därför slutsatsen att många tyskar är svenska. Eller åtminstone svenskhetsiga. 😉
   Och tydligen är det där med Sverige som land något som grundar sig i vikingatiden, oavsett att vikingarna inte ansåg sig bo i Sverige och även om de nu gjorde det så gjorde de uppenbarligen sitt bästa för att spä ut sin eventuella svenskhet genom att sticka härifrån och försöka hitta något bättre, samt dra med sig allehanda mörkhyade människor hem att ha som trälar och extraälskarinnor vid sidan av, vilket ju liksom inte alltid resulterade i de mest blåögda och blonda vikingabarn som man sett…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s