”Själv är bäste dräng!”

Det finns de som anser att de absolut inte behöver facket.
De tror att de är bättre på att förhandla upp sin egen lön och att man är lite smart om man skippar att betala in några pengar till sitt fackförbund, eftersom man ändå får del av kollektivavtalet utan att betala för det.

Förutom att det är djupt omoraliskt att åka snålskjuts på andra är det dumt att göra så. Visst, i dag kanske det fungerar, men när anslutningsgraden sjunker och facket får svårare att bevaka löntagarnas intressen innebär det att den som står utanför också får det sämre.

Ett vanligt missförstånd är att arbetsgivaren inte får betala högre lön än vad kollektivavtalet säger. Så är det inte. Avtalet lägger lägsta lön, men högre lön får alla arbetsgivare betala, om de känner för det.

Fråga dig själv hur det kommer sig att intresseorganisationer som Motormännen, Hyresgästföreningen och Villägarna har medlemmar? Det beror ju inte på att Motormännens medlemmar är dåliga på bilkörning och att ta hand om sina bilar, snarare tvärtom. Och det är de aktiva, kunniga och medvetna hyresgästerna och husägarna som är med i Hyresgästföreningen och Villaägarna. Facket hör också till de organisationer där starka och kompetenta medlemmar går samman för att bevaka gemensamma intressen och tillsammans driva frågor.

Annonser

Om Michaela Leo

Jag kan försöka vara trevligare om du kan försöka vara smartare. Deal?
Det här inlägget postades i Funderingar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s