Schysta villkor för alla!

När Lars Lindgren, Marita Ulvskog och Magnus Falk gemensamt ställde sig bakom den debattartikel i SvD som fick den olyckliga rubriksättningen ”Regeringen importerar arbetslöshet från Östeuropa” så gjorde de det utifrån den verklighet vi lever i idag.

Det är helt sant att svensk åkerinäring för en tynande tillvaro och att villkoren och lönerna dumpas när transportkedjan skall vara så billig som möjligt.
De som betalar priset för de billiga transporterna är de chaufförer som hänsynslöst utnyttjas i jakten på den lägsta kostnaden, de chaufförer som accepterar omänskligt långa pass, undermåliga fordon och några få tusenlappar i lön – kort sagt, chaufförer som har ännu sämre villkor eller ännu sämre möjligheter till utkomst i det land de kommer ifrån.

Detta är inget att hymla om. Det är så det är.
Lösningen på problemet är naturligtvis ett internationellt solidariskt fackligt arbete där fackförbund i de länder som omfattas av denna problematik samarbetar för att höja standarden inom åkerinäringen överallt, så att vi gemensamt kan hålla det fackliga löftet att inte arbeta till sämre villkor eller lägre lön än någon annan – men i väntan på att denna utopiska framtid skall komma till stånd så måste vi se problemet i vitögat här och nu.

Problemet är inte ursprunget på chaufförerna. Problemet är att regelverket gör det möjligt att utnyttja människor som har det svårt. Genom att kräva att den som kör fordonet gör så som ”konsult” med ”egen firma” (Falska F-skattare) – så kringgår åkerier inbetalning av skatter, sociala avgifter, pensioner m.m. De behöver ju inte heller erbjuda kollektivsavtalsenlig lön enligt svenska villkor, för avtalet mellan F-skattare och åkare är ju inte ett anställningsavtal.

Det som behövs för att ordna upp situationen är alltså följande: Utför du som chaufför alla dina uppdrag åt samma åkeri, så skall du vara anställd av det åkeriet och därmed kunna omfattas av grundläggande arbetsrättsliga skydd.

Att Transport ställer det kravet är inte konstigt. Att SvD:s rubriksättare inte kunde motstå att sätta en smaskig rubrik som antyder att Transport skulle vilja förbjuda östeuropeiska chaufförer är heller inte konstigt.
Men – sanningen är den som följer: Det som behövs är schysta villkor för alla!
Det enda sättet att få det är att varje fackförbund börjar med att kräva dessa schysta villkor för alla som arbetar i det land där fackförbundet har sin verksamhet, samt att man organiserar sig i facket så att man har möjlighet att kräva sina rättigheter och utföra sina skyldigheter.

Att därifrån dra vilda slutsatser om att det är Transport som är elaka brunskjortor som vill bannlysa utlänningar är inget annat än rent nys. Det handlar helt enkelt om att bevaka arbetsmarknaden, undanröja oschysta villkor och lurendrejerier så att det går att säkerställa att lönedumpning och annat ofog hålls borta.

Förstår man inte det har man inte heller förstått hur fackförbund skall arbeta.

Annonser

Om Michaela Leo

Jag kan försöka vara trevligare om du kan försöka vara smartare. Deal?
Det här inlägget postades i Funderingar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Schysta villkor för alla!

  1. Ping: En lagstiftning som inte håller måttet « Görans tankar och bagateller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s