Hur skapar man jobb?

Om jag hade svaret på hur vi skulle göra för att nå full sysselsättning inom en mandatperiod så vore jag inte bara en parkeringsvakt från Norrköping, jag skulle även vara blivande Nobelpriskandidat i ekonomi, tror jag. Jag har med andra ord inget svar och ingen enkel lösning.
Däremot har jag en del idéer och funderingar kring hur man kan göra för att dels minska arbetslösheten och dels stimulera ekonomin så att det faktiskt skapas fler jobbtillfällen.

Till att börja med får vi ta och tacka Norge.
Utan dem skulle vi nämligen ha ännu fler i arbetslöshet, förutom de vi redan har.  I Norge finns nära 68 000 svenskar med skattekort för 2012, enligt det norska skatteverket.
Jag tror dock inte att lösningen på hög svensk arbetslöshet ligger i att alla arbetslösa flyttar ut ur Sverige, eftersom jag nu råkar tycka att det är rätt så bra att vi har fler i arbete i Sverige med.
De som vill jobba utomlands ska naturligtvis göra det, men de som vill jobba i Sverige borde också kunna få göra det.

Till att fortsätta med; det handlar om klass, som det alltid gjort.
För att hårddra det hela – risken att Estelle Bernadotte kommer att hamna i ett utanförskap på arbetsmarknaden är obefintlig. Inte bara för att hon är näst på tur i kronföljden efter mamma kronprinsessan, utan också för att hon fötts in i en förmögen familj med alla de rätta kontakterna, hon kommer gå på de bästa skolorna och hon kommer umgås med idel ädel adel, även fast pappa Daniel ”bara” var en simpel gymägare från pöbeln.

För att avsluta: Det vore nog klokt att inte generalisera alltför brett om vad en arbetslös  är.
Att vara arbetslös är inte att vara exakt likadan som alla andra som är arbetslösa.
I juni i år var 484 000 personer, 9,1 procent av arbetskraften, arbetslösa, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Det säger sig självt att det i en grupp på 484 000 finns ett antal skäl till arbetslösheten.
Några är mellan jobb, helt enkelt. De har fått nog av sitt arbete, sagt upp sig, söker nytt och får ett nytt jobb relativt snart.
Några gick aldrig ut gymnasiet. Det är en välkänd faktor att om man inte gått ut gymnasiet så kommer man få det svårare att hitta arbete.
Några gick visserligen ut gymnasiet, men det gick inte vidare bra i skolan, av diverse skäl. Det är tyvärr så att de också kommer ha det svårare att hitta jobb än någon som pluggat hela vägen till ett yrke som det är hög efterfrågan inom och speciellt om det yrket kräver en hög grad av specialisering.
Några av de arbetslösa är äldre – för ja, arbetsgivare är inte alltid jätteintresserade av att nyanställa någon som har mellan ett till fem år kvar av arbetslivet.
Några har precis kommit till Sverige och behöver lära sig språket och samhället innan de hittar ett jobb.

Många, många söker alla jobb de kan få och många jobb de inte kan få och gör allt vad de kan och en del de inte kan,  men det hjälper inte om det inte finns någon arbetsplats där de kan anställas.

Den 27 augusti 2013 tittade jag på Arbetsförmedlingens hemsida. Till 484 000 arbetslösa fanns följande besked:

Arbetsförmedlingen 2013-08-27

Arbetsförmedlingen 2013-08-27

Vad kan vi göra?
Finns det nästan en halv miljon arbetslösa och nästan fyrtiotusen lediga jobb som dessa ska söka så får vi väl börja med att konstatera att utbud och efterfrågan inte direkt matchar.

Till viss del kan vi konstatera att satsningar på utbildningar kan hjälpa för att minska arbetslösheten, men då kommer vi till nästa grej – om man ska studera så behöver man ofta arrangera om sitt liv till viss del. Beroende på om man lever ensam eller med en livskamrat eller rentutav hemma hos föräldrarna och beroende på var i landet man kommer in på en utbildning så kommer vi möta saker som bostadsbrist och ensamhet.

– Vi behöver fler utbildningsplatser. Inte färre.
En bonus med fler utbildningsplatser innebär ett ökat behov av pedagoger och lärare, vilket ger fler i arbete.

– Vi behöver fler bostäder, men det byggs inte tillräckligt med bostäder och bostadsbyggandets nivåer har legat lågt alldeles för länge, ÄVEN under S-regeringar, då det var ekonomisk kris även på nittiotalet.
En bonus med ökat bostadsbyggande är att om vi får fart på bostadsbyggandet sätts fler i arbete.

Om vi tänker lite långsiktigt, vilket alltid är bra att göra när det gäller saker som samhällsbyggande, så är det faktiskt också så att vi behöver ställa om till ett mer klimatsmart samhälle.
– Vi behöver minska utsläppen, vi behöver investera i energisystem och transporter som inte skadar miljön och vi behöver ett hållbart samhälle.
Där finns det mycket att göra, vilket definitivt skulle sätta fler i arbete.

Sedan kan jag säga så här att det aldrig får vara så att vi i arbetet för full sysselsättning glömmer bort att vi även skall ha schysta villkor.
Om vi tror att vi skapar fler arbete med lägre löner så är det läge att fundera över följande ekvation: De flesta håller med om att om man får mer pengar att spendera så kommer man spendera mer pengar. Spenderar man mer pengar innebär det att vi köper och säljer varor och tjänster i högre grad än om vi har mindre i plånboken att göra av med. Om vi köper och säljer varor och tjänster i högre grad så ökar efterfrågan, vilket ökar sysselsättningen, vilket ökar BNP, vilket ju är något som är positivt.

Den ekvationen är orsaken bakom alla jobbskatteavdrag och jag kan till och med sträcka mig till att hålla med om att det första jobbskatteavdraget var rätt smart i den ekonomiska krisen som då rådde – även om jag håller fast vid att jag inte tycker att jobbskatteavdrag som ideologi är allena saliggörande.
Problemet med jobbskatteavdrag tre, fyra, fem och sex är att det till slut är så att när det är de som redan har pengar som får mer pengar kvar så uppstår en del mättnad. När det redan sitter en femtiotums platt-TV i vardagsrummet och en i sovrummet och en lite mindre i köket och en pytteliten en på gästtoaletten så behöver man kanske inte fler och då handlar man dem inte heller.

Samtidigt så är det så att de hundralappar mer i månaden som de med tillsvidareanställningar på heltid börjar känna att de kanske hellre sätter in på ett sparande skulle göra en stor skillnad för de som i dag är arbetslösa, sjukskrivna, pensionärer eller lever på existensminimum av diverse orsaker och där, mina vänner, där skulle hundralapparna högst troligt bli spenderade omgående. Det är därför jag tror mer på att förbättra villkoren för de som har det sämst ställda i det nuvarande läget vi är i.
För om de ökar sin konsumtion så… ja, ni såg ju det där ovan.

Sammanfattningsvis: Fler jobb får vi genom att utjämna skillnader.
Om vi inte behöver utnyttja arv och kontakter för att få en god utbildning från första dag till sista, utan istället satsar resurser på förskola, lågstadie, mellanstadie och högstadie – ser till att alla kan tillgodogöra sig en utbildning och bli behöriga till gymnasiet och därefter även får en behörighet till högskola där det finns tillräckligt med platser för alla som vill studera… då är mycket vunnet.
Om vi dessutom ser till att de med lägre inkomster får mer i plånboken ökar vardagskonsumtionen mer än om vi ser till att de med höga inkomster kan spara med pengar, vilket stimulerar efterfrågan.
Sveriges arbetslösa vinner helt enkelt på en regering som aktivt försöker minska klyftor istället för att öka dem.

Sammanfattning av dagsläget

Sammanfattning av dagsläget

Nu har det här inlägget hamnat på över tusen ord och jag ska inte skriva en avhandling. Det här får helt enkelt bli en första introduktion till några tankar och funderingar kring arbete och jobbskapande och orsaker till arbetslöshet som jag har. Jag lär återkomma i frågan när jag funderat mera.
Återigen – hade jag lösningen på full sysselsättning utan ökade utgifter för statskassan så hade jag nog knipit åt mig Nobelpriset i ekonomi.

Lästips:
LO – Full sysselsättning
LO – Inkomstfördelning
Calmfors om regeringens opportunistiska ekonomipolitik.

Annonser

Om Michaela Leo

Jag kan försöka vara trevligare om du kan försöka vara smartare. Deal?
Det här inlägget postades i Michaelas tankar och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s