…och så riksdagsval.

De senaste två dagarna har jag avhandlat kyrkovalet (du har väl förtidsröstat eller avser att rösta senast den 15 september 2013 om du är medlem där?) samt EU-valet.

Då kommer vi till riksdagsvalet som år 2014 avhålls den 14 september.
Det är det val i Sverige som har högst valdeltagande av de val jag hittills skrivit om, år 2010 låg det på 84,63% av de röstberättigade.
Naturligtvis är även det för lågt och vi får hoppas på att ännu fler väljer att gå till valurnorna om nästan exakt ett år.

Jag tänker sticka ut hakan och säga att Socialdemokraterna vann valet 2010.
De fick i alla fall flest röster.

Riksdagsvalresultat 2010

Riksdagsvalresultat 2010

Det finns valanalyser gjorda över hur Socialdemokratin inte klarade av att återta regeringsmakten 2010. De är intressanta och sätter förvisso fingret på rätt saker.

Trots att vi fick flest röster, faktiskt hela 1 827 497 st – så var det ju så att det rent blockmässigt blev en förlust och Alliansen kunde därmed fortsätta nedmonteringen av vår gemensamma välfärd, jaga arbetslösa istället för att satsa på att få ner arbetslösheten samt tillsätta utredning efter utredning istället för att faktiskt göra det man kan göra när man innehar riksdagsmajoritet och ändra på saker och ting…

Missförstå mig rätt. Jag tycker utredningar är ett viktigt politiskt verktyg. Men till slut måste man ju låta utredningarna landa i ett underlag som man kan fatta ett politiskt beslut om också.

Nåja – till riksdagsvalet är det som bekant så att det finns en hejdundrande massa folk som har nominerats, tackat ja och som nu ska försöka få så många mandat som möjligt för det egna partiet för att se till att deras politik kommer att vara den som förs under nästkommande mandatperiod.

Vikten av att gå och rösta i riksdagsvalet borde vara glasklar för alla och envar. Missnöje med förd politik kan man lämpligen kanalisera genom att organisera sig – duger inte något av de etablerade partierna så finns det full möjlighet att registrera ett eget parti. 

Jag kan bara säga att jag hoppas på att ännu fler inser vikten av att gå och rösta.
Vi har ännu inte haft 100 år av allmän, fri och lika rösträtt, men har redan glömt bort att det inte bara är en rättighet att rösta, utan också en plikt mot de som gick före oss i kampen för demokrati.

Valaffisch från 1924

Valaffisch från 1924

Annonser

Om Michaela Leo

Jag kan försöka vara trevligare om du kan försöka vara smartare. Deal?
Det här inlägget postades i Michaelas tankar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s