Det här med mångfald är ju jättejobbigt…

Vi missar ju all den individuella kompetensen i den överrepresenterade gruppen ”medelålders svenska heterosexuella män” när valberedningen tvingas ta hänsyn till petitesser som kön, ålder, bakgrund m.m när listorna till EU-parlament, riksdag, kommun och landsting ska sättas!

Det är ju faktiskt jättetråkigt. När det kommer på tal om att nominera till diverse maktpositioner inom fack och politik så är det ju bekant som så att inte en enda hederlig gubbe sitter säkert i dag, när horderna av unga, hungriga män och kvinnor med HBTQL-bakgrund stormar fram och roffar åt sig de höga posterna.

Eller… Vänta nu.
Inom det Socialdemokratiska Arbetarepartiet så är ett av de största problemen en åldrande medlemskår. Enligt Jönköpings arbetarekommun så är åldersfördelningen bland medlemmarna där sådan att 60% av medlemmarna är över 60 år. Bara 14% av medlemmarna är under 40 år!

Då kan man fråga sig – är det rimligt att 25% av de valbara platserna i Jönköpings AK ska vara vikta åt människor under 30 år?
Det är ju inte ens representativt för hur åldern bland medlemmarna är fördelade, gubevars!

…eller så frågar man sig om hur det kommer sig att åldersfördelningen bland medlemmarna blivit sådan. Om det uppfattas som ett parti för de över 60 år så är det väl så att de som är runt 60 år och över samt är medlemmar främst värvar på de kontaktytor de har så blir det väl deras kamrater – och eftersom de flesta av oss umgås mest med de inom vår egen årskull så…

Rundgången blir total. Då måste man antingen göra en satsning på att föryngra och förnya medlemskåren eller så ger man upp tanken på att vara en rörelse aktuell för hela befolkningen med anspråk på att vara folkrörelse.

Jag personligen anser inte att man förbigår oändlig kompetens när man aktivt placerar varannan damernas på en lista till kommunvalet, för att kongressbeslutet 1994 säger så.
Däremot så ställer det högre krav på valberedningens arbete. Om inte tillräckligt många hågade och kompetenta damer anmäler sitt intresse så måste dessa sökas upp och tillfrågas. Enligt siffror från ETF Women Conference i Berlin 2013 så kan det ta så många som sju försök innan en tillfrågad kvinna tror på sin egen kompetens att inneha ett uppdrag, medan en tillfrågad man tänker ”Hur svårt kan det vara?” och tackar ja på en gång.

Siffran är kanske inte helt jämförbar med svenska förhållanden, men nog sjutton hör jag oftare kvinnor i min närhet som säger: ”Men inte ska väl jag…” än vad jag hör män säga det.
Ja – det är en anekdotisk bevisföring. Ja, det är svepande generaliseringar.
Faktum kvarstår – i Norrköpings arbetarekommun ser man hur det fördelas till riksdagslistan – fem män och två kvinnor anmälde intresse för att nomineras till riksdagen. 

Vad jag försöker få fram är alltså följande: Vi har inte problem i Socialdemokraterna med att det finns för få män i politiken. Vi har inte heller problem inom LO-facken med att det är för få män på maktpositioner.

Vi har problem med att engagera yngre och att engagera kvinnor.
För det är ett problem när dessa grupper inte engagerar sig. Vi missar viktiga perspektiv och tror att världen snurrar runt hur kontorstidsarbetande välbeställda män ur medelklassen upplever världen.

Det är inte så verkligheten ser ut för stora grupper – och det är i dessa grupper vi tappar relevans, för vi återspeglar inte deras verklighet.
Det är nog där vi ska börja och där tycker jag att kongressbeslut om varannan damernas och kongressbeslut om att 25% av de på valbar plats ska vara under 30 år är viktiga komponenter. Det handlar inte om att ta bort kompetenta människor ur politiken, det handlar om att lyfta in kompetenta människor som förbigås annars.

Vill du hellre läsa ur det här ur griniga gubbars perspektiv så får jag föreslå Högbergs tankar och Martin Mobergs betraktelser.
😉
gringubbe

Annonser

Om Michaela Leo

Jag kan försöka vara trevligare om du kan försöka vara smartare. Deal?
Det här inlägget postades i Funderingar och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det här med mångfald är ju jättejobbigt…

  1. Ping: Socialdemokraterna kan lära av Bajen gällande äkthet | Högbergs Tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s