Är SD en sekt?

Kriterier för en sekt

Kriterier för en sekt

Nu ska det sägas – Sverigedemokrati är inte en religiös sekt, men definitionen går även att använda politiskt. Häng med i resonemanget:

1. Frivillig organisation där medlemskapet förtjänas.
Ja – Sverigedemokraterna är en frivillig medlemsorganisation, som alla politiska partier. Där har alla politiska partier något gemensamt – ju mer du engagerar dig, desto mer belönas du i form av förtroendeuppdrag. Det är en grundprincip i de flesta föreningar, och just denna punkt är inte särskilt konstig.

2. Medlemskapet är exklusivt och kan fråntas de medlemmar som inte följer gruppnormerna. 
Ja – inget politiskt parti har uteslutit så många som SD har gjort under denna mandatperiod. 54 är uteslutna hittills. Att kunna utesluta medlemmar är dock inte heller något konstigt i någon förening, strider det medlemmen gör mot stadgarna så finns möjligheten inom i princip alla partier och föreningar att man får utesluta denne. Däremot är det kanske lite otippat att ett parti som hävdar att de har nolltolerans mot rasism ska utesluta en förtroendevald för att han inte förstår varför en moské skulle vara ett hot. 

3. Medlemmarna ser sig som en elit som är i besittning av särskild kunskap. 
Ja – alla som fått höra att de inte sett igenom ”PK-konspirationen” räcker upp en hand nu.
När man försöker föra en rimlig diskussion med någon som anser sig själv ”vara SD” så möts man av en vägg av argument som inte går att bemöta, helt enkelt för att de inte är sanna. Att försöka diskutera med någon som på allvar tror på teorier om ”Eurabia” är ett omöjligt företag.

4. Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning.
Ja – Ni vet själva hur SD gillar att framställa sig, som ”det enda oppositionspartiet”.
De lever på att försöka få folk att tro att de inte är ett etablerat parti efter 25 år (fyra år yngre än miljöpartiet) samt att inget av det de gjort tidigare ska räknas in i partiets historia. Det här skapar naturligtvis konflikter, vilket SD växer av, för då får de ytterligare chanser att framställa sig som offer för etablissemanget. Än bättre blir det när övriga partier går i polemik med dem på deras planhalva, för oavsett hur riktiga argumenten är från övriga partier så blir det återigen synd om stackars SD:are för att de blir ifrågasatta. Ignoreras de så höjer de upp detta som att det är synd om dem.
Resultatet för oss övriga? Damned if you do, damned if you don’t.

5. Inom sig är sekten vanligen egalitär, det vill säga alla troende är ett prästerskap.
Ja – Även om man inte är medlem i SD så räcker det med att gå till närmaste kommentarsfält för att se orden ”Jag är SD” och läsa predikan ”SD2014”. De troende predikar, helt enkelt.
Och ju högre upp du är i församling… förlåt, partiet, desto mer förutsätts blind lydnad till partiledningen. Ännu bättre, är du högst upp i toppen omfattas du inte av samma regler som de andra, då kan man, likt vice partiordförande, bli påkommen med att kalla invandrare för parasiter och komma undan med det med hänvisning till att man vid 53 års ålder varit politiskt omogen…

6. Sekten är etisk och asketisk, alltså att man har vissa levnadsregler och offrar tid och pengar på sin grupp.
Ja – om du inte är tillräckligt islamofob blir du utesluten ur partiet, se punkt 2. Om du är för islamofob blir du också utesluten ur partiet, för den delen. Vad gäller att offra tid och pengar för gruppen – återgå till kommentarsfälten och donationer till Avpixlat och kolla Twitter, det finns uppenbarligen SD-troende som inte gör annat än att sitta och ägna tid åt att sprida propagandan.

7. Slutligen är sekten totalitär, det vill säga kräver totalt engagemang och försöker styra individens liv. 
Ja – Jag säger det igen, titta på punkt 2 och kolla in de som vill rösta på SD i kommentarsfälten. Om någon uttrycker ens den minsta rimlighet till att säga att Sverige inte är överbefolkat, eller påpekar att SD:s ”massinvandring” omfattar de med svenskt medborgarskap som flyttar tillbaka till Sverige efter att ha levt utomlands ett tag så blir det komplett utfrysning.

Så – berätta gärna för mig på vilket sätt Sverigedemokraterna och deras anhängare INTE är en sekt?

Annonser

Om Michaela Leo

Jag kan försöka vara trevligare om du kan försöka vara smartare. Deal?
Det här inlägget postades i Funderingar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Är SD en sekt?

  1. md2perpe skriver:

    Vi har ju inte glömt hur man lovsjöng översteprästen:

  2. Amelie skriver:

    Det är också typiskt beteende för en fascistisk rörelse. I punkt fyra i Umberto Ecos lista över fjorton kännetecken på sådana – ”Kritik är förräderi” – ryms mycket sekteri.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s