”Envar har rätt…”

Asyl. Migration. Brännheta frågor ute på svenska arbetsplatser. På diverse mer obskyra nätsidor påstås helt vansinniga saker kring de människor som söker sin tillflykt i Sverige undan krig och förföljelser, eller helt enkelt kring de människor som hittat kärleken i Sverige, har sin familj här eller som flyttat hit för att de har fått arbete här. 

Jag har redan tidigare skrivit om de mänskliga rättigheterna. De återkommer ofta i mina tankar och det gör mig alltid lika glad att läsa dem och lika ledsen över att de kränks på så många ställen på jorden, även här i Sverige.

Enligt FN:s flyktingkonvention från 1951 (inklusive 1967 års tilläggsprotokoll) är en flykting en person som känner en välgrundad fruktan för att utsättas för förföljelse i sitt hemland på grund av ras, nationalitet, tillhörighet till en viss samhällsgrupp eller på grund av sin religiösa eller politiska uppfattning.

Enligt artikel 14 i FN:s allmänna förklaring vad gäller mänskliga rättigheter finns också de här raderna: 
1. Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljelse.
2. Denna rätt får inte åberopas vid rättsliga åtgärder som genuint grundas på icke-politiska brott eller på gärningar som strider mot Förenta nationernas ändamål och grundsatser.

Detta innebär att när man föreslår att ”90% av invandringen skall stoppas omedelbart!” så kommer man att bryta mot FN:s allmänna förklaring av mänskliga rättigheter. Var och en har rätt att i andra länder få sitt skyddsbehov prövat. Under den tid det prövas åtnjuter var och en rätten till liv, frihet och personlig säkerhet. I Sveriges lagar innebär det att den kommun som har ansvaret för en asylsökande människa så ska den kommunen se till människans grundläggande behov. Tak över huvudet, mat i magen, kläder på kroppen och frihet – något som inte alltid täcks in från första stund i dagsläget, vilket alltså inte är OK enligt de mänskliga rättigheterna.

Och om någon nu sitter där och grymtar bakom sin skärm och säger: ”Ja, det är för dyrt att ha dem här, hjälp dem i deras hemländer i stället!” så har du uppenbarligen inte förstått ett jota av det jag skrivit här ovan eller av de mänskliga rättigheterna. ENVAR har rätt att söka skydd i ett annat land undan förföljelse – detta alldeles utan att invänta att det eventuellt kommer hjälp till hemlandet!

Och om du nu sitter och blir lite arg över att jag påpekar, i all vänlighet, att det finns de som vill kränka de mänskliga rättigheterna, låt mig också påminna om följande artikel:

Artikel 15 i FN:s deklaration av de mänskliga rättigheterna.
1. Var och en har rätt till en nationalitet.
2. Ingen får godtyckligt fråntas sin nationalitet eller nekas rätten att ändra nationalitet.

Den här artikeln innebär att krav från en nation på att en människa ska ”assimileras” för att få vara i nationen – strider mot de mänskliga rättigheterna. INGEN får godtyckligt fråntas sin nationalitet. Vill man ändra sin nationalitet så får inte detta nekas heller. En nationalitet är inget evigt och oföränderligt, men det är inte heller något som skall vare sig tvingas på någon annan eller för den delen förnekas någon annan.

Så – när jag läser om att människor vill göra asyl- och migrationspolitik till stora frågor i valrörelsen, när jag läser om hur partier vill neka människor att bo och leva här enbart för att de fötts någon annanstans eller för att de bekänner sig till en annan tro än den kristna: Förklara gärna för mig hur ni hade tänkt att komma undan de mänskliga rättigheterna?
För oavsett vad ni tänker om saken, så vill ni bryta mot en FN-konvention.
Ni vill göra Sverige till ett mindre demokratiskt land.

Det är följden av att kräva att andra människor ska byta tro, nationalitet och förnekas tillflykt. 
Brott mot de mänskliga rättigheterna. 

truth

Annonser

Om Michaela Leo

Jag kan försöka vara trevligare om du kan försöka vara smartare. Deal?
Det här inlägget postades i Funderingar och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s