Ett paradexempel på kommunikationsproblem.

Efter vad jag erfar kommer ingen kunna nekas ekonomiskt bistånd/försörjningsstöd vid behov oavsett om hen klarar gymnasiet eller inte.
Inga lagändringar föreslås, vilket innebär att de lagar som gäller i dag kring ekonomiskt bistånd även kommer gälla framgent.
Du upprättar, likt idag, en individuell plan för att komma i arbete/studier/praktik och kan därmed vid behov söka försörjningsstöd för ditt skäliga uppehälle
Kan du inte genomföra utbildningen/praktiken/arbetet så skall den individuella planen revideras. Då faller rubriksättningen: ”Ingen utbildning – inget socialbidrag” på sin egen orimlighet, då hela tanken med den individuella planen är att denna skall kunna gå att revidera vid behov.
Detta innebär alltså att hela rubriksättningen från DN:s sida borde göras om.
Rättelse borde begäras av Ibrahim Baylan som får klä skott för en rubrik som inte stämmer överens med vad som avses. Att denna rättelse  inte begärts är obegripligt.

Sedan vill jag säga att som socialdemokrat är det inte lätt att luska ut vad som egentligen menas med olika utspel utefter hur de framställs i media. Tror att det är ännu svårare om man inte är socialdemokrat och har tid, lust och ork att bena i vad som egentligen avses.

Nåja. Fint att allt är en feltolkning av vad som står i Framtidskontraktet då.

Nu kan jag bara hoppas på att fler läser Sara Karlsson från Sörmlandsbänken.
Samt förstås att alla är med på att det alltså inte handlade alls om att neka någon det allra yttersta skyddsnätet ifall de missade ett prov på gymnasiet, utan att det handlar om att förändra hur både Arbetsförmedlingen, yrkesutbildningar, övriga vuxenutbildningar och Socialtjänsten samarbetar.

Annonser

Om Michaela Leo

Jag kan försöka vara trevligare om du kan försöka vara smartare. Deal?
Det här inlägget postades i Funderingar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Ett paradexempel på kommunikationsproblem.

 1. Först. Jag gillar i grunden mer hjälp, så det är bra. Men studievillkoret finns där på riktigt (det borde det inte, menar jag). Nej, det påverkar sannolikt inte sådana som missar ett prov eller två, men det påverkar sådana som arbetsförmedlingen bedömer vägrar utbilda sig t ex pga lathet, eller jävelskap etc. Denna bedömning kommer förhoppningsvis göras bra, men perfekt lär den aldrig bli.

  Jag tycker att vi ska gå mot ett helt villkorslöst försörjningsstöd. Låt det inkludera latmaskar, whatever. Våga tro att latmaskarna är få, och våga tro på morot framför piska.

  • Såg att du själv diskuterat vad som ska hända med dem som inte ställer upp på kontraktet. Med Sara. Du kan radera min kommentar. 🙂

  • Michaela Leo skriver:

   Saken är den att när kommunen kommer till biten med att ta det yttersta ansvaret så blir det i princip villkorslöst ändå. Ingen får svälta ihjäl, helt enkelt.
   Det finns människor som inte kan, inte vill och inte förmår söka jobb, studier eller praktik, som inte är berättigade till ersättning från FK och som inte har vare sig A-kassa eller studiemedel och de får ekonomiskt bistånd till slut ändå.

   Jag är inget fan av piska, men tycker inte att villkorslöst försörjningsstöd verkligen skulle innebära en morot, även om jag inte tror att någon enda människa tycker det är kul att leva på existensminimum.

 2. Peter skriver:

  Dock kan en inte bara skylla på rubriken. Den intervjuade körde sitt vanliga race + @socialdemokrat o andra S-twittrare följde upp med ”socialbidraget har alltid varit villkorat”. Folk kommenterade helt enkelt brödtexten + försvar snarare än rubriken.

  • Michaela Leo skriver:

   Jag såg det och är inte alls nöjd med hur hela frågan hanterades. Det känns som att det blev ”Ingen kommer komma ihåg det här sen ändå” och därför kom inget bra svar förrän i medlemsbrevet och det svaret var inte heller så bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s