Varför växer inte Socialdemokraterna mera?

Nu duggar det tätt mellan opinionsmätningarna och en del gläds över att det går bra för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i opinionen.
Med både Kristdemokraterna och Centerpartiet under 4%-spärren så är försprånget enormt. Ändå ligger Socialdemokraterna kvar under 35%, i dagens Novusmätning på 33,7%.

Då ställer sig några frågan: Varför växer inte Socialdemokraterna mera?

Svaret är inte ett, det är många.
Oavsett hur stabil Löfven känns nu så går det inte att glömma bort turbulensen kring partiledarna under mandatperioden, med Sahlins avgång, sedan Juholt och turerna kring honom och så till slut då Löfven, som ska sätta sig in i partiledaruppdraget samtidigt som valen kommer allt närmare.

Löfven, som inte sitter i riksdagen, kan inte delta på partiledardebatterna i riksdagen, utan tvingas möta Alliansens företrädare i de mer oseriösa TV-debatterna som mest slutar i mikrosekunders taltid och nedklankande på de andras politik än att vi får prata om hur socialdemokratin kan bidra till att göra Sverige bättre.

Dessutom, det finns missnöjespartier både innanför och utanför riksdagen som sväljer röster, för de som tycker att Socialdemokraterna är för långt åt höger och för de som tycker att de är för långt åt vänster, inte tillräckligt feministiska, för feministiska…
Och partisympatierna är numera inte alls lika stabila som de en gång var.

En olycklig rubrik och dåligt skött mediehantering kan kosta många röster bland de som inte är politiska nördar, helt enkelt.

Dessutom – trots att vi benämner oss ”Socialdemokraterna – Framtidspartiet” och jobbar mot en betydligt mer öppen partikultur där man inte längre behöver skämmas för att offentligt säga att man är villig att ta ansvar som politiker så kämpar vi ännu med synen på Socialdemokraterna som ”betongsossar” och som ett parti som är bakåtsträvande och nostalgiskt.

Det finns säkert fler orsaker än de jag listar här ovan.
Inte minst en gigantisk grej – att taktiken att göra politik till något ohyggligt tråkigt, samma taktik som användes av Merkel i Tysklandsvalet – faktiskt fungerar.
Trianguleringen gör att konfliktytorna minskar.
Upplevelsen av att det inte spelar någon roll vad man röstar på gör folk osäkra.

Exempelvis förra årets socialdemokratiska skolkampanj mot årets av moderaterna:

Socialdemokratisk skolkampanj 2013

Socialdemokratisk skolkampanj 2013

moderater

Annonser

Om Michaela Leo

Jag kan försöka vara trevligare om du kan försöka vara smartare. Deal?
Det här inlägget postades i Funderingar och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s