Nu är det valår – ska Västmanlands småkommuner betala för brandinsatsen eller ej?

Det går fort ibland när det är valår.
Först kommer information från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB – att kommunerna måste ligga ute med pengar i upp till ett par år för vad brandsläckningen kostar, även om de ska få tillbaka pengarna av MSB senare.

Sedan blev det upprört. Inte bara på min blogg, utan även i andra sociala medier lyftes frågan om det inte går att kringgå regelverket när en brand som blir så enorm att den blir en nationell katastrof. Lag är lag, och hur den ska tolkas har alltså först låtit på det viset att kommunerna ska få ersättning först när de ansökt om ersättningen och så får de vänta på ärendehantering och så vidare – vilket kan ta ett par år. Under den tiden ska alltså en kommun som Norberg, med en budget på 279 miljoner kronor/år – ligga ute med sin del av brandkostnaderna som än så länge uppgår till cirka 40 miljoner kronor. Tro inte att det inte känns för en liten kommun att ligga ute med de pengarna – de skulle behöva betala fakturor med banklån! 

Just därför är det inte annat än rimligt att staten går in och tar betalningsansvaret direkt vid en brand av den här magnituden, för även om kommunerna enligt LSO ska dela på betalningsansvaret och sedan kan få ersättning av staten så borde en nationell katastrof omedelbart lyftas till statligt ansvar, för att förenkla i ett ärende som är så enormt.

När det gäller mindre bränder eller olyckor så fungerar lagen säkert utmärkt. Men det här är inte rimligt. Som tur är, så är det valår och därför:

”Men nu öppnar alltså försvarsministern för en lösning som skulle kunna göra det möjligt för kommunerna att komma förbi problemet. Det kan dessutom bli aktuellt för Sverige att ansöka om stöd från någon av EU:s fonder för att täcka räddningskostnaderna i samband med branden.

– Det kommer vi självklart att arbeta för, och se om vi kan få stöd. Detta tittar finansdepartementet på just nu, säger Karin Enström.”

 

 

Annonser

Om Michaela Leo

Jag kan försöka vara trevligare om du kan försöka vara smartare. Deal?
Det här inlägget postades i Michaelas tankar och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nu är det valår – ska Västmanlands småkommuner betala för brandinsatsen eller ej?

  1. litcheplace skriver:

    Reblogga detta på Litche Place.

  2. Ping: Vad är ”skyndsamt” i Byråkratsverige? | Michaela Leos blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s