”Ta bort 90% av invandringen!”

Invandringen är för stor och de enda som vågar säga det är SD, sägs det, det var därför de gick fram så kraftigt i riksdagsvalet.
Då frågar jag mig om alla vet vad som menas med begreppet invandring och vilka som är invandrare.

Det här är grunderna för att få uppehållstillstånd i Sverige, det vill säga för att kunna invandra:
Anknytning – det vill säga att du är make/maka/registrerad partner/sambo eller barn under 18 år till någon som redan bor här. Under 2013 gavs 40 026 uppehållstillstånd av anknytningsskäl.

Arbetstagare – Under 2013 gavs 19 292 uppehållstillstånd där arbete var skälet.

Studerande – det vill säga att du har kommit in på en utbildning här i Sverige. Under 2013 gavs 7 559 uppehållstillstånd för studier. Det bör nämnas att många av dessa flyttar vidare efter sina studier.

Asylskäl – Det är en mänsklig rättighet att söka asyl. Det innebär att alla som flyr undan förföljelse och krig äger rätt att söka asyl. Alla som söker asyl får dock inte asyl, under 2013 beviljades 27 098 människor asyl i Sverige, fast dubbelt så många sökte. Till det tillkommer 1900 kvotflyktingar, något du inte kan ansöka om att bli, utan du väljs ut av UNHCR och sedan bedömer Migrationsverket om du kan bli kvotflykting på samma grunder som alla andra asylsökande.

Det här alltså invandringen från länder utanför EU. Inom EU äger alla EU-medborgare rätten att fritt flytta och bosätta sig, i Sverige gäller regeln att de ska kunna försörja sig själva genom egna medel eller anställning. Under 2013 registrerades 25 501 EU-medborgare som migranter i Sverige.

Nu är jag oerhört nyfiken på vilka av dessa som SD vill begränsa? När de säger att 90% av invandringen ska bort, vilka menar de? Är det familjemedlemmar som ska nekas att få leva med sin familj? Är det arbetskraftsinvandringen som ska upphöra? Ska inte utländska studenter få studera här? Ska vi inskränka de mänskliga rättigheterna? Är det den fria rörligheten inom EU som ska stoppas?
Jag hoppas inte det.

Dessutom undrar jag om de som valde att lägga sin röst på SD med hänvisning till deras politik i invandringsfrågan har tänkt igenom vad denna politik verkligen skulle innebära.
En politik där Sverige väljer att inte längre ställa sig bakom de mänskliga rättigheterna som FN formulerade efter andra världskriget, en politik där vi medvetet splittrar familjer, nekar utbildning och möjligheten till utbyte mellan kulturer på våra universitet, en politik där vi inte längre kan anställa människor med nyckelkompetenser för att öka kunskapsutbytet på arbetsmarknaden och en politik där vi inte längre ska ställa upp på reglerna inom EU, vilket skulle leda till att vi tappar en enorm del av vår exportmarknad.

Och allt detta åsido – var finns mänskligheten i detta?
Solidariteten? Människovärdet?

Mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter

 Är Sverigedemokraternas väljare proteströstare?

Annonser

Om Michaela Leo

Jag kan försöka vara trevligare om du kan försöka vara smartare. Deal?
Det här inlägget postades i Funderingar och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Ta bort 90% av invandringen!”

  1. jbergenudd skriver:

    Sen kan man undra hur de tror att livet ska bli när de har buntat ihop alla och slängt ut dem och sedan stängt gränsen? Kommer allt bli frid och fröjd och alla sveriges problem kommer att vara lösta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s