Bommersviksakademien

Vad är egentligen detta mytomspunna Bommersviksakademien?

Snabbt svar – en kurs på Campus Bommersvik vars idé kommer från SSU och som samfinansieras av SSU, LO och S i samverkan.

Idén är enkel och genialisk – en samlingsplats för de mellan 25-35 års ålder som behöver rustas för framtidens utmaningar inom arbetarrörelsen.

Du kan vara SSU:are, LO-facklig eller Socialdemokrat i första hand, men du får inte vara äldre än 35, yngre än 25 och du ska skicka in en ansökan med dina meriter och ett personligt brev där du förklarar varför just du är en av framtidens ledare.

Under kurstiden som omfattar ett läsår och fyra fysiska helgträffar, däremellan hemstudier, så tillgodogör du dig tre poäng i ekonomisk historia på Uppsala Universitet, lär känna massor av människor över hela landet, kan diskutera allt mellan himmel och jord, samt tänker fritt och stort kring framtidens utmaningar och reformer.

Det är inte direkt en smal åsiktskorridor på Bommersviksakademien – genom åren har slutseminarier hanterat föräldraförsäkring, facklig organisering och ideologi, samt mycket, mycket mer.

Det verkar dock vara så att en del får för sig att Bommersviksakademien är någon form av likriktande verksamhet.

Då det, till skillnad från Viskadalens Wigforssakademin, finns åldersgränser, har kritiserats av de som inte förstår att SSU inte vill vara med om det inte handlar om de till åldern yngre.

Själv anser jag att åldersgränserna inte stör, men jag kräver heller inte min rätt att delta i babysim utan baby.

Ärligt talat – de som tror att Bommersviksakademien är till för inkrökning och inskränkning istället för ideologisk utveckling visar sin egen okunnighet och oförmåga att se värdet av kontakter mellan arbetarrörelsens olika delar som viktigare än sin egen prestige.

Jag är glad över att vara utbytbar. Jag vet att vid min sida står hundranden som liknar mig. Alla vill föra kampen framåt och uppåt, kampen för människovärde, för rättvisa och frihet.

Så – Bommersviksakademien är alltså inte ett ställe där vi lär oss att tänka lika. Det är ett ställe där vi lär oss att vår rörelse är i ständig opposition inom sig självt och att det är något bra och uppmuntransvärt.

Hur någon kan välja att vilja smutskasta Bommersviksakademien när de inte förstår vad det handlar om – tja, det får de gärna förklara…

image

Annonser

Om Michaela Leo

Jag kan försöka vara trevligare om du kan försöka vara smartare. Deal?
Det här inlägget postades i Michaelas tankar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s