I rasande takt utför.

Historia alltså. Den har en tendens att återupprepas så länge vi inte lär av det redan skedda. Som att anpassa oss efter rasism i kristid.
Det ekar från förr. Stöveltrampen. Mordbränderna. Terrordåd mot de med mörk hud. 
Var kommer det ifrån?
Många ekon. Nära och långt borta. Allt bottnat i en ändlös förnekan att se att vi alla är lika.

Vi och dom. Vi som har, de som inget har kvar. Rädslan hos oss att de vill ha vårt. Och så är det igång igen. Istället för att bara vara vi.
Vi alla. Vi människor. Små och stora. Tillsammans på den enda beboeliga planet vi med säkerhet vet om. Hur fan kan vi slåss mot varann?
Världen är för mig helt obegriplig just nu. På så många sätt att jag inte orkar med.

Bara idén om att RUT är ett bra grepp för att möta flyktingars försörjning. Och TUT. På kollektivavtalslösa företag dessutom. Så – vi ska alltså se till att människor, oavsett förkunskaper, ska tvingas ta arbete till vilka skitvillkor som helst, förlåt ”i enlighet med kollektivavtalsnivå – hur detta ska säkerställas ska utredas”, men om arbetsgivaren inte är nöjd med hur mycket ryggen kröks, hur händerna slits, hur kraven för ett värdigt är från arbetaren, så kommer inte uppehållstillståndet att finnas kvar.

Vi lägger alltså makten över uppehållstillståndet och livet hos arbetsgivare som inte ens kan tänka sig att skriva på ett avtal med facket kring grundläggande rättigheter på arbetsmarknaden.

Jag kan mycket väl tänka mig att det här var den bästa uppgörelse som gick att nå just i detta nu. Att det är bra att vi har en grund för blocköverskridande samarbete i en tid där världen nära oss är i fullt krig, så att vi kan ta tag i det akuta behovet och ha ett bredare underlag för det som händer i morgon, nästa vecka, nästa månad och nästa år.
Att alternativet till att inte göra uppgörelsen blir att i praktiken låta samma parti som just i detta nu lägger ut kartor och listor på tilltänkta flyktingboenden online, vars rättspolitiske talesman påstår att invandringen kommer att bli vår undergång – att låta det partiet i praktiken bli de som styr besluten i riksdagen.

Nej – det här är inte någon seger för socialdemokratin. Men allvarligt talat så tycker jag framförallt att skammen ligger hos de borgerliga partier som i detta krisläge är så oerhört fast i att fortsätta bedriva sitt lopp mot botten att de hellre trycker fram RUT och TUT än att gå med på att höja skatterna så att de 140 miljarder per år som försvunnit från budgeten kan börja användas till något vettigare än att försöka pressa upp vår redan enorma överkonsumtion.

Jag är inte utbildad inom vare sig nationalekonomi eller statsvetenskap. Jag är bara en helt vanlig, enkel jävla arbetare, uppväxt i ett fosterhem där jag fick lära mig att enda sättet att få det skapligt är att vi delar på det som finns och vi tar hand om varandra. För vår egen skull.
Enkla lärdomar. Inte svåra att följa. Så skärp er. Tack.

Fågeln väljer flykten. Men människor flyr av nöd.

Fågeln väljer flykten. Men människor flyr av nöd.

Annonser

Om Michaela Leo

Jag kan försöka vara trevligare om du kan försöka vara smartare. Deal?
Det här inlägget postades i Funderingar och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s